search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:11
MENU CLOSE

Μετά την κρίση

14.07.2011 21:53
Μετά την κρίση - Media

Πρόκειται για ένα δοκίμιο, το οποίο προχωρά πέρα από την εποχή μας προσπαθώντας να διερευνήσει τις τάσεις εκείνες που θα επικρατήσουν τελικά στις κοινωνίες μετά την έξοδό τους από αυτή την πολύ­πλευρη και βαθιά, όπως αποδεικνύεται, συστημική κρίση. Αλήθεια, τι περιμένει τις κοινωνίες όταν αυτές καταπονημένες θα εξέλθουν από τα καυδιανά δίκρανα αυτής της δοκιμασίας; Αρχικά, μπορούμε να διακρίνουμε κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν, σε ένα τόσο ρευστό τοπίο, να κάνουμε σχετικές τουλάχιστον προβλέψεις;

Alain Touraine
Μετάφραση: Μαρία Μαλαφέκα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 248

Πρόκειται για ένα δοκίμιο, το οποίο προχωρά πέρα από την εποχή μας προσπαθώντας να διερευνήσει τις τάσεις εκείνες που θα επικρατήσουν τελικά στις κοινωνίες μετά την έξοδό τους από αυτή την πολύ­πλευρη και βαθιά, όπως αποδεικνύεται, συστημική κρίση. Αλήθεια, τι περιμένει τις κοινωνίες όταν αυτές καταπονημένες θα εξέλθουν από τα καυδιανά δίκρανα αυτής της δοκιμασίας; Αρχικά, μπορούμε να διακρίνουμε κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν, σε ένα τόσο ρευστό τοπίο, να κάνουμε σχετικές τουλάχιστον προβλέψεις; Η κρίση απομακρύνει ολοένα και περισ­σότερο τα τεράστια χρηματοοικονομικά συστήματα από την κοινωνία και έτσι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να βιώσουν έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κοινω­νικό αποκλεισμό με αποτρόπαιες συνέπειες για τη λειτουργία των κοινωνιών, έτσι όπως τις έχουμε βι­ώσει ιστορικά ώς τα σήμερα. Η δυνατότητα εξέλιξης που έχουμε μέσα στην παγκόσμια πραγματικότητα που ζούμε είναι είτε να αφεθούμε στη δίνη της κρί­σης και να οδηγηθούμε ως την τελική καταστροφή, είτε να οικοδομήσουμε ένα νέο είδος οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Πρέπει να επαναδιατυπώσουμε , φέρνοντάς τα στο προσκήνιο, τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είναι επιτακτική ανάγκη να διακηρύξουμε εκ νέου ότι η δημοκρατία αποτελεί τη βασική συνθήκη της κοινωνικής και της οικονομικής ανόρθωσης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε το υπέρτατο καθήκον να υπερασπιστούμε τις κατακτη­μένες ελευθερίες. Είναι ανάγκη να ξεπηδήσει ένα νέο κίνημα που θα εκφράζει τους περισσότερους και θα χαρίζει μια νέα πνοή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09