search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:30
MENU CLOSE

Μιλούν για κάλπες, αλλά τις… τρέμουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1947
15-12-2016
15.12.2016 04:00
mitsotakis_1-2.jpg

 

Η ένταση και η όξυνση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημο­κρατίας δεν λέει να κοπάσει, αν και στο ηγετικό επιτελείο επικρατεί έκ­δηλη ανησυχία για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Την προοπτική αυτή ξορκίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού εκτιμούν ότι έτσι θα τιναχτεί στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει προσδιορι­στεί με βάση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από τη στε­νωπό των μνημονίων.

Στην Πειραιώς σε συνεχείς συσκέψεις όλο και περισσότεροι αποφαίνονται ότι ο πρωθυπουργός με τις συνεχείς εξαγγελίες του δεν επιχειρεί απλώς τη δημοσκοπική ανασυγκρότηση των δυνά­μεων που τον στήριξαν στις προηγούμενες ε­κλογικές αναμετρήσεις, αλλά δημιουργεί προ­ϋποθέσεις προκειμένου, αν του προκύψει, να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ε­ξετάζουν το ενδεχόμενο κυβερνητικοί παρά­γοντες να προωθούν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», δηλαδή ενός σύντομου περά­σματος της Ν.Δ. από την εξουσία μέσα από τη δημιουργία ενός δυσβάστακτου πλαισίου για τα επόμενα χρόνια, που θα υπονομεύσει πλή­ρως τη δυνατότητα κυβερνητικής της παρέμ­βασης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο πολιτικής αστάθειας.

Έστω και έμμεσα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την αγωνία του μιλώντας για τον προ­ϋπολογισμό στη Βουλή το Σάββατο, όταν ρώτησε τον Τσίπρα «αν έχε­τε άλλο σχέδιο στο μυαλό σας. Να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών, δρο­μολογώντας μια τεχνητή σύγκρουση  με τους  πι­στωτές μας και να φορτώ­σετε τον λογαριασμό στους επόμενους».

Για αυτό και, όπως εξηγούν συνερ­γάτες του, στη Ν.Δ. προσπαθούν να ε­τοιμαστούν για  κάθε ενδεχόμενο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ε­παφές που θα έχει αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες με την ηγεσία του Λαϊκού   Κόμματος  και  την Άνγκελα Μέρκελ να επι­χειρεί να ξεκαθαρίσει το το­πίο των επόμενων μηνών, μέσα από τις διαθέσεις των εταίρων και ταυτόχρονα να ε­πιβεβαιώσει την προσήλωσή του σε ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, αρκεί να του δοθεί η δυ­νατότητα να μπορέσει να υλο­ποιήσει τις δεσμεύσεις του. Μάλιστα, προ κειμένου να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις, η Ν.Δ. κατηγόρησε χτες τον Αλέξη Τσίπρα ό­τι συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, προκαλώντας μια ακόμη σκληρή αντιπαράθεση με την κυ­βέρνηση.

Η πολιτική της καμένης γης, που συστημα­τικά επιχειρεί να στήσει ο Μητσοτάκης για να προφυλαχθεί έναντι των δεσμεύσεών του, εί­ναι μέρα με τη μέρα και πιο αποκαλυπτική. Επιθυμεί από τώρα να φορτώσει όλες τις ευ­θύνες για τα επόμενα χρόνια στη σημερινή κυ­βέρνηση, προκειμένου να μπορεί να αιτιολο­γήσει ενδεχόμενη δική του διακυβέρνηση με δεδομένο ασφυκτικό πλαίσιο.

Πάντως μπορεί η Πειραιώς να βομβαρδίζει με ανακοινώσεις ότι πρέπει η χώρα να σωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με εκλογές, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλοι απεύχονται να συμβεί ένα μοιραίο ατύχημα και να παρα­λάβουν την καυτή πατάτα τη δεδομένη στιγ­μή, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Ο σχεδιασμός που κάνουν είναι οι εκλογές να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμε­τρήσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολ­λανδία) και αφού έχει ξε­καθαρίσει το τοπίο. Μέχρι τότε ο Κυριάκος θέλει να πιέσει ακόμη περισσό­τερο την ελληνική κοινωνία προβάλλοντας ως το α­διαφιλονίκητο φαβορί, εκτι­μώντας ότι μπορεί μέσα από τη συνεχή τακτική φθοράς και αποδόμησης της κυβέρνησης να κερδίσει την παρτίδα. Μια μεγάλη νίκη στις εκλογές, όπως εκτιμούν οι συνεργά­τες του, θα του δώσουν τη δυνατότητα να διαλύσει και τους εσωτερικούς στρα­τούς εντός του κόμματος, αλ­λά και τις βαρονίες. Κι αυτό για­τί, παρά το γεγονός ότι δη­μόσια δεν υφίσταται θέμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος, γίνονται κινή­σεις επιβίωσης διάφορων παραγόντων. Ο Ευ­άγγελος Μεϊμαράκης, για παράδειγμα, που μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προ­έδρου έμοιαζε να έχει ρίξει λευκή πετσέτα, τον τελευταίο μήνα έχει αρχίσει και δραστη­ριοποιείται παρασκηνιακά, να βλέπει στελέχη, πολιτικούς του φίλους και να ανταλλάσσει μα­ζί τους απόψεις.

Μάλιστα δέχεται εισηγήσεις να βγει με συ­νεντεύξεις να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για εθνική συνεννόηση και μια μορφή κατευ­νασμού στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμέ­νου να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση. Ω­στόσο, είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί στην παρούσα φάση και να μην κατηγορηθεί ευθέ­ως ότι πυρπολεί την προσπάθεια ανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:29