search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:01
MENU CLOSE

Από την τζούρα καπνού… στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1947
15-12-2016
20.12.2016 04:00
smok.jpg

 

Αλήθειες και ψέματα για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην υγεία. Τι λένε επιστημονικές έρευνες

Διαφημιστικές εταιρείες, η βιομηχανία του Χόλιγουντ ακόμη και… γιατροί πάλευαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 να πείσουν τους καταναλωτές ότι το να καπνίζεις τσιγάρο σε «ομορφαίνει», αλλά παράλληλα κάνει και καλό και στην υγεία.
 
Κι αφού υπήρξε ένας κορεσμός στην αγορά του συμβατικού τσιγάρου, που οφείλεται στις επιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας (κυρίως καρκίνο, σοβαρές πνευμονοπάθειες και εθισμό), οι καπνοβιομηχανίες «αφέθηκαν» στις ανάγκες των καιρών, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε διαφήμιση του καπνίσματος με τις σχετικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία.
 
Την επικυριαρχία αυτή ήρθε να «ταράξει» μια νέα μορφή τσιγάρου, το ηλεκτρονικό, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στο εμπόριο ως εναλλακτική ή «σωτήρια» λύση για τους καπνιστές που θα τους βοηθούσε να κόψουν το κάπνισμα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τα αυτοκόλλητα και οι τσίχλες νικοτίνης.
 
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων σύντομα έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ, ετησίως, και όπως ήταν φυσικό επειδή τα λεφτά… ήταν πολλά, τράβηξαν την προσοχή των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες έσπευσαν να τα… εκμεταλλευτούν, υιοθετώντας και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
Το… απαγορευμένο
 
Και επειδή το… απαγορευμένο είναι πιο γλυκό, γρήγορα ήρθε και η πρώτη κίνηση για να γίνει ακόμα πιο αναγκαίο και περιζήτητο, παρά τις απαγορεύσεις και τα θέματα υγείας που δημιουργούνται.
 
Η απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι αυτά τα μέτρα το εξομοιώνουν με το συμβατικό τσιγάρο.
 
Ήδη, από τον Αύγουστο του 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα των εγκύων γυναικών. Ζήτησε επίσης να απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
 
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 20 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ στα κράτη-μέλη της, η νέα Οδηγία για τα προϊόντα καπνού, που κυρίως στόχο έχει να αποτρέψει τους νέους από το κάπνισμα. Αυτήν την Οδηγία θέλησε να ακολουθήσει πιστά και η ελληνική κυβέρνηση, ψηφίζοντας νομοσχέδιο προκειμένου να εναρμονιστεί.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ της Οδηγίας σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις προσφυγής στη Δικαιοσύνη από καπνοβιομηχανία και από ένα κράτος-μέλος. Στις 4 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κήρυξε την Οδηγία έγκυρη σε όλα τα σημεία της, επιβεβαιώνοντας ότι διευκολύνει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.
 
Το λόμπι
 
«Υπήρξαν πιέσεις από διάφορα λόμπι» που άσκησαν πίεση για την απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους, δήλωσε στο «Π» ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου) Πάνος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας:
 
«Η Ε.Ε. έβαζε διακριτικά προδιαγραφές για τα προϊόντα της αγοράς. Ο υπουργός Ξανθός απάντησε ότι άτμισμα και κάπνισμα θα τα αντιμετωπίσει εξίσου. Δεν έλαβε υπόψη του τίποτα και προχώρησε σε ξεροκέφαλη νομοθέτηση».
 
Στη συνέχεια Π. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: «Άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα και τους βάζει στα καπνιστήρια, υποβάλλοντάς τους σε βλάβη της υγείας τους. Είναι σαν να ήμουν αλκοολικός, να πίνω χυμό πορτοκάλι και στο μπαρ να με αναγκάζουν να πιω την πορτοκαλάδα στο τραπέζι με άλλους. Ο ειδικός φόρος είναι αντισταθμιστικός της βλάβης της υγείας που προκαλείται. Γιατί φορολογούνται τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, που περιέχουν μόνο γλυκερίνη και άρωμα, την ίδια στιγμή που η γλυκερίνη δεν φορολογείται επιπλέον στα φαρμακεία;».
 
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΕΗΤ έχει προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ για τη δημόσια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και έχει οριστεί δικάσιμος στις 2 Ιουνίου του 2017.
 
Διστακτικοί
 
Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει προκαλέσει διχασμό στην επιστημονική κοινότητα αφού είναι μεγάλος ο αριθμός των ερευνών που αντικρούουν η μία την άλλη.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και θα έπρεπε να προωθείται ως βοηθητικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
 
Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αρκετά δημοφιλές, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, οι Οργανισμοί Υγείας έχουν σταθεί διστακτικοί στο να το υπερασπιστούν ως την ασφαλέστερη εναλλακτική του καπνού. Μάλιστα, κυβερνήσεις από την Καλιφόρνια μέχρι την Ινδία έχουν προσπαθήσει να εισαγάγουν κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τη χρήση του πιο αυστηρά.
 
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, αλλά όταν συγκρίνονται με το κάπνισμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι επιφέρουν μόνο ένα μέρος της ζημιάς» επισήμανε ο καθηγητής Kevin Fenton του τμήματος Public Health England του βρετανικού υπουργείου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
 
Επιπλέον, η έρευνα διαφωνεί με τα ευρήματα μιας άλλης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και η οποία κατέδειξε ότι οι έφηβοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δύο φορές πιο πιθανό να μεταπηδήσουν στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάνει χρήση της συσκευής.
 
Από τη μεριά τους, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση. Ανακάλυψαν ότι οι ατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους.
 
«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Α. Κίλστοφ.
 
Τα iQOS, το νέο προϊόν
 
Τώρα, έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση. Το 2010, η εταιρεία Ploom, που ιδρύθηκε από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, παρουσίασε μια συσκευή που εξατμίζει τον καπνό χωρίς να τον καίει και την κυκλοφόρησε στην αγορά, με τιμή 40 δολάρια.
 
Στα «χνάρια» αυτής της ιδέας βάδισε και ο κολοσσός Phillip Morris International (PMI) που ξόδεψε περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνού.
Έτσι, η επωνυμία Marlboro, η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Phillip Morris, παρήγαγε μία ηλεκτρική συσκευή με αφαιρούμενα ανταλλακτικά κομμάτια που λειτουργεί με θέρμανση καπνού χωρίς καύση και προσφέρει μια αίσθηση που είναι πολύ πιο κοντά στο κάπνισμα, το iQOS.
 
Σύµφωνα µε την PMI, µε τη χρήση του IQOS µειώνονται σε µεγάλο ποσοστό (σχεδόν 90%-95%) η πίσσα και το µονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία λαµβάνουµε από το παραδοσιακό τσιγάρο και είναι καρκινογόνα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:58