search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:17
MENU CLOSE

«Αγιοβασίληδες» οι βουλευτές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1947
15-12-2016
18.12.2016 04:00
tsip-9.jpg

 

Με τις ευλογίες Τσίπρα στις περιφέρειες με… δώρα

Είναι γεγονός ότι καμιά φορά οι πολιτικοί, και δη οι πρωθυπουργοί, μοιάζουν με τους προπονητές στο ποδόσφαιρο. Όπως ο προπονητής θα σηκώσει για ζέσταμα τους παίκτες ώστε να είναι έτοιμοι ανάλογα με την έκβαση του αγώνα, έτσι και ο καλός πρωθυπουργός φροντίζει να κρατά «ζεστούς» τους βουλευτές για κάθε περίπτωση. Στην πολιτική η περίπτωση αυτή είναι και η ανάγκη να περάσουν, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες (και γκρίνιες), νομοθετήματα από τη Βουλή.
Γι’ αυτό και το ρίχνεις στο ζέσταμα, δίνοντας παροχές αλλά κυρίως επιχειρήματα στον κάθε βουλευτή για να απευθυνθεί στη δική του εκλογική «πελατεία». Κάπως έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι: ο προπονητής έχει τους παίκτες έτοιμους, οι παίκτες έχουν κίνητρο και το παιχνίδι (ή το καραβάνι, για να θυμηθούμε την αγαπημένη παρομοίωση του Αλέξη Τσίπρα) προχωρά. 
 
Το ιδιαίτερα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, για να κλείσει τη συζήτηση του προϋπολογισμού, σκιαγράφησε, με εύγλωττο τρόπο, την εικόνα: κυβέρνηση και Βουλή αποτελούν μια γροθιά. «Έτσι, λοιπόν, πάλι προς μεγάλη σας απογοήτευση, αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, τώρα ενεργοποιείται ο “δότης”. Δίνουμε αντί να κόβουμε» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια συζήτηση, αποσπώντας και πάλι το χειροκρότημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσει «μέχρι κεραίας», υπογραμμίζοντας πως «κάλπες θα στηθούν στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», κερδίζοντας ξανά το δυνατό χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης. 
 
Χριστούγεννα με «θα»
Προς αποφυγή… δυσάρεστων εκπλήξεων και για να έχουν καλά και κυρίως ήρεμα Χριστούγεννα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφτούν τα χωριά και τις εκλογικές περιφέρειές τους έχοντας στις αποσκευές τους μια σειρά από πρωτοβουλίες στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 
 
Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, σήμερα, Πέμπτη, η Βουλή θα ψηφίσει την τροπολογία (εκτός απροόπτου) που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και την οποια προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. 
Στην ίδια συνεδρίαση στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τη διευκόλυνση της οριστικής παραχώρησης εργατικών κατοικιών σε 11.134 δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ μέσω του καθορισμού χαμηλότερης ενιαίας τιμής και τη θέσπιση δόσεων. «Στόχος είναι να αποκτήσουν γρήγορα οι εργαζόμενοι δικαιούχοι την ιδιοκτησία της κατοικίας τους με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει» τόνισε η υπουργός Εργασίας, εξηγώντας παράλληλα ότι η ρύθμιση στοχεύει στο να επιλύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 1978. 
 
Μπορεί να πέρασε σχεδόν… στα ψιλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του Προϋπολογισμού το περασμένο Σάββατο, αλλά χρήζει επισήμανσης. Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η Βουλή θα προσφέρει το χρηματικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. «Από την ορθολογική εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Βουλής, του οποίου σήμερα είχαμε τα στοιχεία, του οικονομικού έτους 2016 διαφαίνεται η δυνατότητα σημαντικά βελτιωμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας έτσι χώρο για τη χρηματοδότηση άλλων κοινωνικών προτεραιοτήτων. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση, παραδείγματος χάρη, της προσφυγικής κρίσης και διερευνάται η δυνατότητά του από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00