search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:17
MENU CLOSE

Ανοιγοκλείνουν σενάρια εκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1947
15-12-2016
16.12.2016 04:00
sol-7.jpg

 

Μπαράζ πρωθυπουργικών εξαγγελιών με το βλέμμα στα γκάλοπ

Οι δυσκολίες στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και το κλίμα εμπλοκής που επιτείνεται από την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικές κατηγορίες συντηρούν στην επικαιρότητα τη σεναριολογία περί εκλογών. Η κυβέρνηση ωστόσο πλέον διαψεύδει κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια κι επιχειρεί να μαζέψει τη συζήτηση που η ίδια πάντως άνοιξε διά στόματος του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Θα έλεγε κανείς ότι ακόμη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να έχουν σύγχυση ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό και το αν οι κυβερνητικές προσπάθειες για κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν ένα όριο που μπορεί να οδηγεί σε εκλογές στις αρχές του 2017, δεδομένου ότι ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για εκλογές με λίστα ώς το Μάρτιο.
 
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός που άνοιξε τη σχετική συζήτηση, την έκλεισε με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό λέγοντας ότι ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή τετραετίας «την οποία θα εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας, μέχρι και την τελευταία ημέρα». Συμπλήρωσε δε για μεγαλύτερη έμφαση πως «κάλπες θα στηθούν στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019». 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε σενάρια εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στους πρόθυμους», ενώ διέψευσε και σενάρια ψήφισης επιπλέον μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, που παραπέμπουν με τη σειρά τους σε σενάρια οικουμενικής κ.λπ.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, μιλώντας στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο τυχόν κατάρρευση των διαπραγματεύσεων να οδηγήσει σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι στην ίδια ομιλία συμπλήρωνε ότι εκλογές αυτήν την ώρα θα ήταν καταστροφή, φάνηκε να ανοίγει τη συζήτηση για διαπραγματευτικούς λόγους εν όψει της επικείμενης τότε κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Δύο περίπου εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, από το Άμπου Ντάμπι, στο οποίο είχε βρεθεί για τη διάσκεψη της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, και ενώ είχε συναντηθεί με τον Ολάντ – στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης –, ο πρωθυπουργός δήλωνε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει μπροστά της ορίζοντα τριετίας για να κάνει εκλογές. Η απάντηση αυτή ήρθε ως διευκρίνιση στο ερώτημα των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που – μια μέρα πριν – είχε φανεί πως άφηνε ανοιχτό υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σε άτυπη ενημέρωση των συντακτών του οικονομικού ρεπορτάζ.
 
Την Τρίτη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μετέδωσε την πληροφορία, επικαλούμενο μάλιστα ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα να μην παίζει το διαπραγματευτικό χαρτί των πρόωρων εκλογών γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ. Το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί από συνομιλητές του τέτοια προειδοποίηση. Ωστόσο δημοσιεύματα όπως αυτό του γερμανικού πρακτορείου φαίνεται να στέλνουν μηνύματα από την πλευρά των Βρυξελλών εν είδει «φιλικής προειδοποίησης» ότι η τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η ενδεδειγμένη, παρόλο που η πλευρά αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της έναντι των ισχυρισμών του ΔΝΤ περί υψηλών συντάξεων και νοικοκυριών που δεν πληρώνουν φόρους.
 
Εκλογικά ακροατήρια
Είτε έχει δεχτεί κατ’ ιδίαν τέτοιες φιλικές προειδοποιήσεις είτε όχι, ο πρωθυπουργός φάνηκε να ανακρούει πρύμναν ως προς το χαρτί των πρόωρων εκλογών και, μολονότι το μπαράζ εξαγγελιών των τελευταίων ημέρων ακούγεται σε κάποιους ως «προεκλογική παροχολογία», φαίνεται πως ανταποκρίνεται σε άλλο σχεδιασμό που δεν είναι άμεσα εκλογικός. 
 
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και το στενό του κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να στοχεύουν στην οικοδόμηση προφίλ μιας κυβέρνησης που δεν υλοποιεί μόνο μνημονιακή λιτότητα, αλλά τηρεί τη δέσμευσή της για δίκαιη αναδιανομή των πλεονασμάτων που (πάντως) αποδίδουν οι… προϋπολογισμοί λιτότητας. Εν προκειμένω η κυβέρνηση επικαλέστηκε την «υπεραπόδοση εσόδων», των εσόδων δηλαδή που πλεονάζουν του στόχου του 0,5% που ορίζει η συμφωνία και που δεν μπορούσαν στο κάτω-κάτω να μεταφερθούν στο οικονομικό έτος 2017, επομένως, αν δεν μοιράζονταν, θα χάνονταν. 
 
Οι εξαγγελίες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα αφορούν α) το κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ, β) την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, γ) το συνολικό πλαίσιο 30 δράσεων για την ενίσχυση όλων των νησιών που εξήγγειλε από τη Νίσυρο και δ) την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε σχολεία υποβαθμισμένων δήμων της Θεσσαλονίκης, εξαγγελίες που έγιναν από το νεοσυσταθέν πρωθυπουργικό γραφείο στη συμπρωτεύουσα. 
 
Οι εξαγγελίες αυτές αποκαλύπτουν έναν σχεδιασμό εντοπισμού αδύναμων κοινωνικών (κι αντίστοιχων εκλογικών) ακροατηρίων – χαμηλοσυνταξιούχοι, κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, προεξαρχόντων εκείνων που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα σε δήμους της Θεσσαλονίκης κ.λπ. – προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσής τους, με την ελπίδα η όποια ανακούφιση αυτών των ομάδων σταδιακά να αρχίσει να μειώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και αυτό σταδιακά να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις με στόχο τη μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ. και κατ’ επέκταση την «αγορά» πολιτικού χρόνου για την κυβέρνηση. 
 
Το αν ο σχεδιασμός αυτός τελικά θα ευοδωθεί σε όλη του την έκταση ή θα σαρωθεί από τον οδοστρωτήρα Σόιμπλε που ήδη έδειξε τα νύχια του στέλνοντας μήνυμα ότι οι εξαγγελίες είναι εκτός συμφωνίας, θα φανεί οριστικά και μετά την αυριανή επίσκεψη στο Βερολίνο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:17