search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:24
MENU CLOSE

Η Σουηδία προετοιμάζεται για πόλεμο – Φοβάται τη ρωσική επιθετικότητα

15.12.2016 11:52
Η Σουηδία προετοιμάζεται για πόλεμο - Φοβάται τη ρωσική επιθετικότητα  - Media

 

Η σουηδική κυβέρνηση ζήτησε από μια ειδική υπηρεσία του υπουργείο Άμυνας να στείλει μια επιστολή προς όλες τις τοπικές αρχές, όπου τους τονίζει πως πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο πολέμου.

Η επιστολή βασίζεται στο δόγμα  «Συνολική Στρατηγική Άμυνας» που εφαρμόστηκε στην Σουηδία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και το οποίο δίνει έμφαση στην υπεράσπιση του έθνους από εξωτερικές απειλές με τη λήψη οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών προφυλάξεων.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης η επιστολή αναφέρει πως: «Υπάρχει ανάγκη σε ταχύτητα λειτουργίας, λήψης αποφάσεων, ανταλλαγής πληροφοριών, διαχείρισης κρίσεων, ευελιξίας, αντοχής καθώς και στον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών».

Παρά τις οδηγίες, αναφέρεται  πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ένας πόλεμος είναι πιθανός» ωστόσο υπάρχει η εντολή της κυβέρνησης να προγραμματιστεί μια τέτοια προετοιμασία, στα πλαίσια απόφασης που έλαβε πριν από έναν χρόνο αναφορικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Αρκετοί από τους δήμους αντέδρασαν στην ανακοίνωση αυτή, με ορισμένους, μάλιστα, ηγέτες να λένε πως οι απαιτήσεις που επιβάλλονται στους δήμους είναι μη ρεαλιστικές. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τη ρωσική επιθετικότητα για να δικαιολογήσει τις αυξημένες στρατιωτικές της δαπάνες.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία, χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί – ενδεχομένως μαζί με την Φιλανδία- στην Συμμαχία. Το ενδεχόμενο αυτό έχει εξοργίσει την Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαβρόφ να δηλώνει την περασμένη άνοιξη πως θα υπάρξουν αντίμετρα προς τη Σουηδία αν τελικα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την σουηδική κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τη δικαιολογία της ρωσικής επιθετικότητας, για να δικαιολογήσει τις αυξημένες δαπάνες στο στρατό της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:23