search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:41
MENU CLOSE

Τζον Γεωργελάς: Ο Ελληνο-αμερικανός εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους (Photos)

17.12.2016 16:41
Τζον Γεωργελάς: Ο Ελληνο-αμερικανός εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους (Photos) - Media

 

Ο Τζον Γεωργελάς δεν ήταν ένα από τα παιδιά που έψαχνε να βρει τη μοίρα του στην Αμερική. Ήταν από εκείνα τα παιδιά που βρήκαν τον δρόμο τους στην πιο ύπουλη τρομοκρατική ομάδα του κόσμου, το Ισλαμικό Κράτος, γράφει για αυτόν το «The Atlantic».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του κειμένου,  Γκρέιαμ Γουντ, ο Ελληνο-αμερικανός έγινε επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους για την αγγλόφωνη προπαγάνδα, μετά το θάνατο  του Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία.

Σύμφωνα με το «The Atlantic», οι ρίζες του είναι από την Κρήτη και γεννήθηκε περίπου το 1983-4, ως Χριστιανός. Το Ισλάμ το ασπάστηκε το 2001-2. Ταξίδεψε αναζητώντας τη γνώση και την εργασία στον δρόμο του Αλλάχ. Τώρα κατοικεί στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και ονομάζεται Γιάχια (Yahya είναι το όνομα της Μεσογείου)».

Πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ο Γιάχια θέλησε να μάθει περισσότερα για την ελληνική ορθοδοξία, ωστόσο, αργότερα έκανε τη δική του «επανάστασή» του, η οποία περιελάμβανε και χρήση ουσιών.

Κάποια στιγμή, το 2001 (πριν τη Γιορτή των Ευχαριστιών, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Λίγο αργότερα, ενημέρωσε τους δικούς τους πως βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά. 

Το 2003, συναντήθηκε, στο Λονδίνο, με τη γυναίκα του Τάνια, την οποία είχε γνωρίσει μέσω διαδικτύου και επέστρεψαν στο Τέξας. Μέχρι το 2009, το ζευγάρι ζούσε στις ΗΠΑ και μεγάλωνε την οικογένειά του. Το 2011, βρέθηκε στην Αίγυπτο, με τον Γιάχια να εντυπωσιάζει άλλους τζιχαντιστές με τις γνώσεις του.

Από την Αίγυπτο, το ζευγάρι βρέθηκε στην Τουρκία και έπειτα στη Συρία. Η ζωή του ζευγαριού δεν ήταν ρόδινη, με την Τάνια να παίρνει τα παιδιά και να επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Ο Γιάχια συνέχισε να μένει στη Συρία και να εκπαιδεύεται στο Χαλέπι. Το 2014, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στη Συρία, ωστόσο φυλακίστηκε από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

 Στα μέσα του 2015, μετά την αποφυλάκισή του, ταξίδεψε στη Ράκκα και αξιοποιήθηκε ως λόγιος. Πλέον, είναι ο επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γονείς του είπαν στον αρθρογράφο πως ο γιος τους μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ωστόσο, ήταν ένας εκ των αδύναμων μαθητών και ένα παιδί που επηρεαζόταν εύκολα από τα μεγαλύτερα.

«Είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζω πια», δήλωσε ο πατέρας του Τιμ. «Δεν ψάχνω αυτό που κάνει ή πώς είναι, γιατί είμαι σίγουρος πως δεν θα μου κάνει διαφορά», πρόσθεσε.

Από τον γιο τους έχουν να ακούσουν νέα από το 2014 και το μόνο που τους απομένει είναι τα τέσσερα τους εγγόνια, τα οποία και φροντίζουν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:35