search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Άφησαν τα όπλα, έπιασαν τα… γκάζια

10.12.2009 12:00
Άφησαν τα όπλα, έπιασαν τα... γκάζια - Media

Μέσα σε λίγες ημέρες οι… νέοι κυβερνητικοί κατάφεραν να κάνουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι, σμπαραλιάζο ντας στον βωμό της δήθεν ομαλότητας ατομι κές ελευθερίες, δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Έντυσαν με μανδύα νομιμό τητας το απροκάλυπτο όργιο αστυνομικής βίας, παγίωσαν ως «αναγκαιότητα» το μάτι του μεγάλου αδελφού στους χώρους κοινωνικής δράσης και έφεραν τη χώρα στον αστερισμό της αστυνομοκρατίας.

«Και κρυφά θα μετρήσουν την ανθρώπινη πρα μάτεια τους οι Κυβερνήτες, κηρύσσοντας πολέ μους. Όπου θα χορτασθούνε ο χωροφύλακας ο Στρατοδίκης».

Οδυσσέας Ελύτης, 1959 Άξιον Εστί, Ανάγνωσμα Έκτο Προφητικόν


Μέσα σε λίγες ημέρες οι… νέοι κυβερνητικοί κατάφεραν να κάνουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι, σμπαραλιάζο ντας στον βωμό της δήθεν ομαλότητας ατομι κές ελευθερίες, δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Έντυσαν με μανδύα νομιμό τητας το απροκάλυπτο όργιο αστυνομικής βίας, παγίωσαν ως «αναγκαιότητα» το μάτι του μεγάλου αδελφού στους χώρους κοινωνικής δράσης και έφεραν τη χώρα στον αστερισμό της αστυνομοκρατίας.

Έβαλαν έναν εσμό από αφιονισμένους μοτο συκλετιστές να πέφτουν σαν καμικάζι πάνω στους διαδηλωτές. Υπό κλίμακα δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μικρούς… Κορκονείς, που αντί για τη σκανδάλη πίεζαν το γκάζι της μηχανής τους. Ή μήπως έτσι πάρθηκε, έναν χρόνο μετά, η εκδί κηση για την προφυλάκιση του αμετανόητου δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου;

Οι ίδιοι που λίγους μήνες νωρίτερα έβγαζαν… αφρισμένους «φιλιππικούς» κατά του κουκου λονόμου τώρα τον μετέτρεψαν σε αγχόνη για να πνίξουν με κακουργήματα 13χρονα παιδιά. Και δεν ήταν το μόνο θέμα στο οποίο υπέκυψαν στη διγλωσσία.


Καμικάζι δολοφονίας

Αν ήταν μόνο ένα το περιστατικό, θα μπο ρούσε μα αποδοθεί στην ασύγγνωστη βλακεία ενός μοτοσυκλετιστή της Ομάδας Δέλτα – ή Delta Force, όπως φανταζόμαστε ότι την προ τιμούν οι αμερικανόπνευστοι επικεφαλής τους. Τρία απανωτά συμβάντα, όμως, δεν συνιστούν τυχαία κρούσματα, αλλά οργανωμένο σχέδιο!

Τα πρώτα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: Ποιοι και γιατί έβαλαν τις ορδές των μηχανοκί νητων ταγμάτων να διασχίζουν προκλητικά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, ανάμεσα σε μαθητές και τους γονείς τους; Ήταν ή δεν ήταν προβοκά τσια; Γνώριζαν ή όχι ότι η παρουσία τους ανά μεσα στους διαδηλωτές θα διήγειρε τα ούτως ή άλλως φορτισμένα πνεύματα; Το ήξεραν βέβαια κι αυτό επιδίωκαν.

Το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευ σε να υιοθετήσει την εκδοχή του ενός μόνο περιστατικού, το οποίο απέδωσε σε ατύχημα, για να προσθέσει ότι ο καμικάζι αστυνομι κός ζήτησε συγγνώμη από το θύμα, την 55χρονη Αγγελική Κουτσούμπα, στέλεχος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, ενώ δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ.: η επίσκεψη για την αναγκαστική δήλωση… μετανοίας ακολού θησε την κυβερνητική δήλωση), αποδεικνύει ότι όλα ήταν προπαρασκευασμένα για να απο θεωθεί η καταστολή.

Άλλωστε οι πρωταγωνιστές αυτού του ρεσιτάλ βίας διέψευσαν άθελά τους τον… Πεταλωτή: ο «δελτάς» που ανέλαβε την ευθύ νη της επίθεσης είπε στην πρώτη εξέτασή του ότι «είδα τους διαδηλωτές να χτυπούν δύο πεσμένους στον δρόμο συναδέλφους μου. Τους είχαν ρίξει από τη μηχανή, τους έβγαλαν τα κράνη και τους χτυπούσαν με κλοτσιές. Για να τους σώσω, ανέπτυξα ταχύτητα και δεν πρό λαβα ν’ αποφύγω την κυρία».

Στην πρώτη εξέτασή του έλεγε ότι μετά έπεσε και σε δεύτερο διαδηλωτή, τον οποίο επίσης δεν μπόρεσε να αποφύγει. Στη συνέχεια αυτό αναιρέθηκε, καθώς η κυβερνητική προ παγάνδα μιλούσε για… μία σύγκρουση και έναν τραυματισμό: της Κουτσούμπα.

Για έναν προσεκτικό παρατηρητή όμως τα αρχικά πλάνα της τηλεόρασης, τα οποία… χάθηκαν στη συνέχεια, δείχνουν πρώτα έναν «ζητά» να τρέχει με δαιμονισμένη ταχύτητα, να χτυπά και να εκτοξεύει στα τρία μέτρα νεαρό διαδηλωτή κοντά στη συμβολή της Όθωνος με τη Φιλελλήνων.

Ακολουθεί δευτερόλεπτα αργότερα από δίδυ μο αστυνομικών της Delta η πτώση πάνω στην Κουτσούμπα και έπεται η επίθεση, με τη μηχα νή και το χτύπημα στο κεφάλι από τον συνεπι βάτη με το κλομπ εναντίον τρίτου διαδηλωτή.

Παρεμπιπτόντως: Στη διάρκεια των τριήμε ρων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολο φονία του Γρηγορόπουλου το ειδησεογραφικό τμήμα της αστυνομίας επίσημα μετέδιδε μόνο τους τραυματισμούς 26 στελεχών της, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, του γραμματέα και του φύλακα, που χτυπήθηκαν από ομάδα νεαρών στο εσωτερικό του κτιρίου. Για το πρακτορείο φιλτραρισμέ νων ειδήσεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρξε ποτέ άλλος τραυματισμένος διαδηλωτής πλην της Κουτσούμπα.


Κουκουλονόμος

«Ακόμη και τον Άγιο Βασίλη να βρίσκαμε μπροστά μας, θα τον προσαγάγαμε» ήταν το σχόλιο αστυνομικού για το τριήμερο των – και κατά την κυβέρνηση – περιορισμένων επεισο δίων και της άγριας καταστολής. Και θα τον τύλιγαν δίχως κανέναν ενδοιασμό σε μια κόλλα χαρτί, με περιτύλιγμα τον κουκουλονόμο, θα προσθέταμε εμείς.

Η νέα κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, κατα κεραύνωνε με πύρινους αλλά… φθηνούς, όπως αποδεικνύεται, «δεκάρικους» τον κουκουλονό μο του Δένδια, δηλώνοντας ότι θα είναι ο πρώ τος αντιλαϊκός νόμος που θα καταργήσει όταν θα πάρει στα χέρια της τη νομή της εξουσίας.

Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναβαπτι σμένος με τον ευφημισμό περί… Προστασίας του Πολίτη, στις πρώτες κιόλας δηλώσεις του περιέγραφε απαξιωτικά τον κουκουλονόμο. Φευ όμως. Είκοσι ημέρες μετά το παιδομάζω μα στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ξεχείλωσαν πάλι τα κρατητήρια της Κρατικής Ασφάλειας για να χωρέσουν τα… 12χρονα! Τα έβαλαν στα φορτηγά και τα πήγαν στους… στρατοδίκες για καταστρατήγηση του κουκουλονόμου. Του νόμου δηλαδή που διεκήρυσσαν με αφορι σμούς ότι θα καταργήσουν.

Βάσει της ίδιας λογικής έκαναν την έφοδο στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Δεν δίστασαν – και δεν τους ενδιέ φερε – να κονιορτοποιήσουν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο είναι δομημένο όλο το σύστη μα απονομής της δικαιοσύνης: ότι η αστυνομία υποχρεούται να καταστήσει κάποιον κατηγο ρούμενο με απτές αποδείξεις και τεκμηριωμένα στοιχεία. Δεν είναι ο πολίτης υποχρεωμένος ν’ αποδείξει την αθωότητά του. Γι’ αυτό γέρνει υπέρ του η πλάστιγγα στην περίπτωση της αμφιβολίας.

Όμως στην περίπτωση του «Ρεσάλτο» τσου βαλιάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και με ανίσχυρες ενδείξεις 22 νέοι άνθρωποι με «τεκμήρια» κάποια άδεια μπουκάλια και δύο μπιτόνια με καύσιμη ύλη για τη… σόμπα. Η κυβέρνηση βέβαια σπεκουλάρισε για την «καθαρότητα» των συλλήψεων με διαρροές ότι ανάμεσα στους 22 είναι τα δύο παιδιά του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη. Για τέτοιους άτεγκτους δικαιοκρίτες μιλάμε.

Από το βήμα της Βουλής στις 15 Ιουλίου ο Χρήστος Παπουτσής, ως τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη ήταν στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωνε σε οργι σμένο ύφος:

«Ειλικρινά έχω εκπλαγεί. Όσο διαβάζω περισ σότερο τις τροπολογίες αυτές του κ. Δένδια, οι οποίες κατατίθενται εδώ, σκέφτομαι ότι, αν η κυβέρνηση είχε κάνει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αν είχε καλέσει το πνεύμα είτε του Ιαβέρη είτε του Όργουελ, θα ήταν ειλικρινά πιο μετριοπαθές το αποτέλεσμα στο οποίο θα είχατε οδηγηθεί. Εδώ έχετε ξεπεράσει κάθε όριο».

Λίγο παρακάτω κούνησε το δάκτυλο (σ.σ.: και σωστά!) στην προηγούμενη κυβέρνηση εγκαλώντας την ότι εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία της κοινωνίας του φόβου, για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών «και, κυρίως, τη δυνατότητα των πολιτών να ελέγχουν την κυβέρνησή σας». Η κριτική αφο ρούσε το σύνολο των διαταγμάτων για κου κούλες, κάμερες και DNA. Όλο το οπλοστάσιο δηλαδή που βάζει μπροστά η αστυνομία για να χαλιναγωγήσει με ραβδούχους και να πατάξει με τη μέθοδο του στραγγαλισμού την όποια κοινωνική αντίδραση.

Ποιος μιλάει σήμερα για… Ιαβέρη και Όργουελ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24