search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:14
MENU CLOSE

Ένταση στα hotspots, υπό το φόβο της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία

19.12.2016 18:53
SZ: Αίνιγμα της εβδομάδας το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους πρόσφυγες - Media

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα hotspots των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, η είδηση ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία για όσους πρόσφυγες και μετανάστες είδαν τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλλει να απορρίπτονται και σε δεύτερο βαθμό.

Στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία πείνας και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εντός της δομής με συνθήματα όπως: «Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα!».

Μάλιστα προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις,  τότε θα προχωρήσεις και σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Χίου.

Ανάλογη αναταραχή επικρατεί και στη Λέσβο. Στη Μόρια, όπου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει τους 5.000 μετανάστες απειλούν να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση απέλασης τους.

Χαρακτηριστικό της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται πολλοί από αυτούς είναι η επιστολή που έστειλαν προς τη Frontex οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται στον καταυλισμό και είδαν τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλλει να απορρίπτονται, να παραμείνουν στην Ελλάδα και να προωθηθούν σε κάποια δομή  της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, από τις αρχές του χρόνου έως και τις 31 Οκτωβρίου 36.750 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, αυξημένος σε ποσοστό 200% κατά μέσο όρο,  συγκριτικά με τους αιτούντες   όλο το 2015  (13.197) .

Η τεράστια αύξηση, που δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στην Υπηρεσία Ασύλου, αφού το προσωπικό δεν επαρκούσε για την έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων και η  ενίσχυση που είχε υποσχεθεί η ΕΕ δεν έφθασε ποτέ στο σύνολο της στην Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ, οφείλεται στο κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και τη συμφωνία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης με την Τουρκία, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03