search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:13
MENU CLOSE

FAQ περί νέας γρίπης και άλλων νόσων…

10.12.2009 12:18

Ένα σημαντικό κομμάτι της ευθύνης των επιστημόνων, των φορέων, των εταιρειών, των διαφημιστών κ.λπ. εί ναι να καταφέρουν να προβλέψουν και να απαντήσουν έγκαιρα τις FAQ… Οι F(requently) A(sked) Q(uestions) – ελληνιστί, οι συχνές ερωτή σεις – γεννιούνται στο μυαλό των καταναλωτών κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο προϊόν, ένα νέο πρόσωπο ή μία νέα κατάσταση.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ευθύνης των επιστημόνων, των φορέων, των εταιρειών, των διαφημιστών κ.λπ. εί ναι να καταφέρουν να προβλέψουν και να απαντήσουν έγκαιρα τις FAQ… Οι F(requently) A(sked) Q(uestions) – ελληνιστί, οι συχνές ερωτή σεις – γεννιούνται στο μυαλό των καταναλωτών κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο προϊόν, ένα νέο πρόσωπο ή μία νέα κατάσταση. Και η αλήθεια είναι ότι, τον χειμώνα ετούτο, οι Έλ ληνες καταναλωτές τα έχουν δει όλα: νέα προϊ όντα (π.χ. το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης), νέα πρόσωπα (π.χ. τη νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ) και νέες καταστάσεις (π.χ. πανδημία, απαρίθμηση νεκρών, συμπυκνωμένη προσπάθεια αλλαγής πλεύσης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας).

Είναι εύλογο λοιπόν, όσες αναλύσεις κι αν έχουν εκβάλει το τελευταίο διάστημα από ποικίλες πλευ ρές, να επιτίθενται καθημερινά στον καθένα από μας, ως χαστούκια διπλής κατεύθυνσης, ερωτή ματα λιγότερο ή περισσότερο Π.Ε. (Πανεπιστη μιακής Εκπαίδευσης ή Περιορισμένης Ευθύνης, όπως θέλετε πείτε το )… Το να θέτει κανείς πάντως, πού και πού, ερωτήματα «ξανθιάς», δεν είναι κα κό πράγμα. Γι’ αυτό κι εμείς θα καταπιαστούμε με μερικά τέτοια ερωτήματα. Κι η μισή ντροπή δική μας. Κι η άλλη μισή, πάλι δική μας…

• Γιατί ανακοινώνονται εν χορδαίς και οργάνοις οι θάνατοι από νέα γρίπη;

«Δυο γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα, ένας άνδρας με χρόνιο νόσημα κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. έχα σαν σήμερα τη μάχη για τη ζωή, χτυπημένοι από τη νέα γρίπη…». Ειδήσεις ανάλογου περιεχομέ νου ακούμε καθημερινά και επαναλαμβανόμενα. Αν καθόταν κανείς να απαριθμεί αντίστοιχα τους ανθρώπους που υποκύπτουν ανά δευτερόλεπτο, χτυπημένοι από τον καρκίνο ή το αλτσχάιμερ, ένα είναι το σίγουρο: Ότι θα προέκυπτε στη συνέχεια η ανάγκη να μετράμε και απόπειρες αυτοκτονι ών. Ποτέ ξανά – τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον – δεν τιμήθηκαν επικοινωνιακά, σε τέτοιο βαθμό, οι θάνατοι από γρίπη. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αναφέρουν και ξανααναφέρουν ότι πολλοί συμπολίτες μας, με ήδη επιβαρυμμένη κλινική κατάσταση, εκπνέουν ετησίως από επιπλοκές γριπών. Κανείς όμως, ώς τώρα, δεν τους μετρούσε εναντίον μας…

• Πώς εξηγείται ο ελληνικός σκεπτικισμός ένα ντι του εμβολίου;

Είμαστε ένας λαός που λατρεύει τα φάρμακα. Καταπίνουμε γενικώς πανεύκολα ό,τι απομακρύνει από μας το πικρό ποτήρι του πόνου και της κακου χίας. Η προδιάθεση αυτή μάλιστα, σε συνδυασμό με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιβάρυνε τα ασφαλι στικά ταμεία κατά 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κι ενώ είμαστε σεσημασμένοι «σαπάκηδες» και «χαπάκηδες», για πρώτη φορά έχουμε πατήσει ως έθνος ένα μεγάλο φρένο. Από τις 16 Νοέμβρη και μετά, οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί μετά βίας προσεγγίζουν τις 250.000, τη στιγμή που στη Σου ηδία, χωρίς πολλές φανφάρες, έχουν εμπιστευτεί το «βελόνι» 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τι είναι λοι πόν αυτό που μας συγκρατεί; Αυτά που ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ή αυτά που αγνοούμε;

• Τι φοβίζει περισσότερο το υπουργείο;Μην πε θάνουμε ή μην αρρωστήσουμε;

Το παντέρμο υπουργείο προσπαθεί να μας στεί λει να κάνουμε την ένεση της ελπίδας για δυο λό γους πιθανότατα:

α. Επειδή του περισσεύουν εμβόλια (πρώτη φορά διαθέτει πληθώρα από κάτι).

β. Επειδή του λείπουν υποδομές. Αν αποφασί σουμε όλοι να ακολουθήσουμε τη φυσική οδό και να αρρωστήσουμε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το σύστημα θα αντέξει. Ως χώρα διαθέτουμε 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Η πλειονότητα των κλινών είναι μάλιστα ασύμμετρα συγκεντρωμένη στις πρωτεύουσες, με αποτέλεσμα να παρατηρεί ται συμφορητική υγειονομική αστυφιλία.

Εν τω μεταξύ, τα Κέντρα Υγείας είναι στελεχω μένα – στην καλύτερη περίπτωση – κατά το ήμι συ. Οπότε ο κόσμος συνωθείται στα μεγάλα νο σοκομεία, τα οποία όμως ήδη χρωστάνε 6,7 δισ… Και η πανδημία κόβει νέες «λυπητερές». Τα Ιατρεία Γρίπης λειτουργούν χάρη στην υπερωριακή απα σχόληση των υπαρχόντων γιατρών (οι υπερωρίες πληρώνονται, έστω και καθυστερημένα) και οι ασθενείς στέλνονται επιπλέον και αναγκαστικά για δαπανηρές εξετάσεις. Αυτά παθαίνει κανείς όταν δεν διαθέτει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. • Εξυπηρετούμαστε όλοι μέσω του ΕΣΥ;

Θεωρητικώς ναι. Το 75% των Ελλήνων, ωστόσο, καταφεύγει στους ιδιώτες. Στις αγροτικές περιο χές μάλιστα, μόνο το 20% των πολιτών εμπιστεύε ται τη Δημόσια Περίθαλψη.

Τι γίνεται με τις 95 κλειστές ΜΕΘ;

Η υπουργός έχει βαρεθεί να το δηλώνει σε συ νεντεύξεις. Βρέθηκαν στη χώρα 95 νέες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το κλει δί στο χέρι. Όμως δεν έχουμε γιατρούς για να τις σοφάρουνε. Θα προσληφθούν βέβαια 211 γιατροί άμεσα, με το σύστημα των κυλιόμενων πινάκων του ΑΣΕΠ – από τους επιλαχόντες –, αλλά από τους 211 ώς τους 3.000 λείπουνε πάρα πολλοί, και θα πάρει χρόνο… Και δεν έχουμε και νοσηλευτές. (Με την εξίσωση των ορίων ηλικίας μάλιστα και το κύμα εθελούσιων εξόδων, αναμένεται να μη μείνει έμπειρη νοσοκόμα ούτε για δείγμα στην υγειονο μική επικράτεια).

Και εις άλλες διερωτήσεις, με Υγεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:08