search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:17
MENU CLOSE

Eδώ, αν αρρωστήσεις, χάθηκες…

10.12.2009 12:19

Στις ορεινές περιοχές συ ναντάμε κατά κανόνα εκ κλησάκια του Προφήτη Ηλία και στις νησιωτικές του Αϊ Νικόλα. Και το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι να είναι πράγ ματι θαυματουργοί οι εν λόγω άγι οι δεδομένου ότι στους τόπους της εμβέλειάς τους οι γιατροί είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Στις ορεινές περιοχές συ ναντάμε κατά κανόνα εκ κλησάκια του Προφήτη Ηλία και στις νησιωτικές του Αϊ Νικόλα. Και το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι να είναι πράγ ματι θαυματουργοί οι εν λόγω άγι οι δεδομένου ότι στους τόπους της εμβέλειάς τους οι γιατροί είναι είδος υπό εξαφάνιση. Κι όσο πιο μικρά είναι τα νησιά ή πιο δύσβα τα τα χωριουδάκια, τόσο πιο λίγοι είναι οι επιστήμονες που υποκύ πτουν στα εργασιακά θέλγητρα του ΕΣΥ και επανδρώνουν τα απο μακρυσμένα Κέντρα Υγείας. Μόλις το 32% των ιατρικών θέσεων που εξυπηρετούν κοινότητες με πλη θυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων είναι καλυμμένες, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς.

Μετά το πρόβλημα της Ιθά κης που λύθηκε την περασμένη εβδομάδα (τα παιδιά της Ιθάκης θα έχουν στο εξής, ύστερα από χρόνια, τον παιδίατρό τους) ήρθε στο προσκήνιο το πρόβλημα της Αρκαδίας. Με εξαίρεση το Κέντρο Υγείας του Άστρους, τα υπόλοιπα 4 Κέντρα Υγείας του νομού, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε σημαντική απόσταση από τα νοσοκομεία των πλησιέστερων αστικών κέντρων, δεν διαθέτουν παιδιάτρους. Και βέβαια, το πρό βλημα είναι γενικότερο. Σημαντι κές ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες ειδικότητες.

Απ’ την άλλη, οι σημερινοί κάτοι κοι των περιοχών αυτών είναι κατά ένα μέρος μετανάστες, οι οποίοι συμβάλλουν στο να αποσοβηθεί η ερήμωση και να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές ισοζύγιο ανάμεσα στους πληθυσμούς πόλεων και χωριών. Χρειάζονται και αυτοί πε ρίθαλψη. Όπως όλοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:14