search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:45
MENU CLOSE

Έκκληση ΣΕΒ: Μειώστε τους φόρους για να σωθεί η οικονομία

22.12.2016 08:11
Στην Αρχαία Αγορά και τον ΣΕΒ την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός - Media

Την ανάγκη να σταματήσει η απόλυτα καταστροφική υπερφορολόγηση επιχειρήσεων αλλά και μισθωτών τονίζει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, το οποίο φέρει τον εύγλωττο τίτλο « Ο παραλογισμός της φοροεισπρακτικής πολιτικής και άλλες θλιβερές ιστορίες»

Στην ανάλυση του Συνδέσμου επαναλαμβάνονται ορισμένες πάγιες θέσεις του, όπως ότι η «η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα».

Όπως τονίζει οι υπερβολικοί φόροι που επιβάλλονται τελικά πληρώνονται μόνο από τους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ ορισμένα από τα άκρως δυσάρεστα αποτελέσματά της είναι «η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.ο.κ. Οργανωμένες επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται με άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην φοροδιαφυγή και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να επιβιώσουν».

Επιπρόσθετα στην ανάλυση του ΣΕΒ τονίζεται ότι «ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ταυτόχρονα, ενώ έχει πλέον αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος για τα δημόσια έσοδα, δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την κρυμμένη φορολογητέα ύλη, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους συνεπείς φορολογουμένους.

Όταν οι επιχειρήσεις σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, με το 51% των προ φόρων κερδών τους να απορροφάται στην πληρωμή εταιρικού φόρου (22,4%) και φόρου στην εργασία (27,7%). Επίσης, το 92,5% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, ή 255 ευρώ τον μήνα, και πληρώνουν μέσο φόρο 114 ευρώ, ή 9,5 ευρώ τον μήνα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:44