search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:11
MENU CLOSE

Στη Ν.Δ. δεν βρίσκουν ησυχία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1948
22-12-2016
23.12.2016 04:00
mits_0-12.jpg

 

Ισορροπία τρόμου μεταξύ της προσπάθειας να αποτινάξουν την ταμπέλα ότι είναι νεροκουβαλητές της τρόικας και να πείσουν την κοινωνία ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε έναν ακόμη εκτροχιασμό.

Η σκλήρυνση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από την αποχή της από την ψήφιση του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους, προκάλεσε εσωτερική φουρτούνα στη Ν.Δ. αφού πολλοί βουλευτές έκριναν ότι το κόμμα θα έπρεπε να σταθεί περισσότερο στο πλευρό των συνταξιούχων και να κόψει την επικοινωνιακή φόρα της κυβέρνησης που θέλησε να εμφανίσει ένα έκτακτο επίδομα ως 13η σύνταξη.

Στο πλαίσιο όμως της δημοσκοπι-κής υπεροχής και προ της επιφύλαξης να υπάρξουν άμεσα πολιτικές εξελίξεις δεν βγήκε προς τα έξω η διαφοροποίηση πολλών βουλευτών. Η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί τις μέρες αυτές να ορθώσει τείχος απέναντι στη φημολογία της κυβέρνησης ότι, αν υπάρξουν νέα μέτρα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, θα πρέπει να ψηφιστούν με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων. «Θα πιούν μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι, διότι η συγκεκριμένη κρίση και η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας προκλήθηκε από τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε, αν εκτροχιαστεί το πρόγραμμα» λέει ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ. Η ρητορική του κόμματος εξελίσσεται έτσι, ώστε, όπως αποφασίστηκε σε ειδική σύσκεψη, να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη ότι θα εγκλωβιστεί το κόμμα να αποδεχτεί την υπερψήφιση νέων σκληρών μέτρων.

Στη Ν.Δ., παρότι επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοψήφισμα αν εγκλωβιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας είτε τη συνεχή πίεση για προσφυγή στις κάλπες είτε μποϊκοτάζ μιας τέτοιας διαδικασίας, θυμίζοντας το αποτέλεσμα του προηγούμενου δημοψηφίσματος, αποδέχονται αυτό στο οποίο εμμένουν όλα τα στελέχη, ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση και όλες οι ενέρ-γειές του είναι για να εξωραΐσει την εικόνα πλήρους παράδοσης, εμμένοντας όμως πως δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης του σκηνικού του Αυγούστου του 2015 εντός της Βουλής, τότε που η Ν.Δ. έβαλε πλάτη για να μην εκτροχιαστεί η χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια να απορρίψει οποιαδήποτε σύγκλιση με την κυβέρνηση: «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εμείς δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφύγει των δικών του ευθυνών. Και ότι ο ίδιος δεν θα μετατρέψει τις δικές του ευθύνες σε εθνικές ευθύνες. Εάν νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ή στήριξη προκειμένου να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα από τη Βουλή, τότε να προχωρήσει στα δέοντα. Και αυτά είναι εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του σκληρού διαπραγματευτή, η Ν.Δ. επιτίθεται στην κυβέρνηση και για το ζήτημα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας. Προχτές τόνισε ότι οι πολίτες είναι όμηροι των μπαχαλά-κηδων. Στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η αντιμνημονι-ακή ψήφος, αλλά οι φιλελεύθεροι νοικοκυραίοι που αναζητούν διέξοδο, τάξη και κανονικότητα, γι’ αυτό και τα ζητήματα δημόσιας τάξης ανέρχονται στην ατζέντα της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:09