search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:27
MENU CLOSE

Είχαν προειδοποιήσει για τα χτυπήματα – Αμερική και Europol είχαν επιστήσει την προσοχή της Ευρώπης για επιθέσεις τρομοκρατών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1948
22-12-2016
23.12.2016 04:00
paisios.jpg

 

Κλίμα φόβου επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, ύστερα από πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα, που έγιναν την περασμένη Τρίτη σε Βερολίνο, Ζυρίχη και Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις, τις οποίες οι περισσότερες χώρες αγνόησαν ή υποβάθμισαν. Το State Department και η Europol ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν προειδοποιήσει για επιθέσεις τρομοκρατίας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά, όπως φαίνεται, η Ευρώπη δεν τους άκουγε…

Για ακόμη μια φορά η αδυναμία της Ευρώπης να πάρει τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος αθώων ανθρώπων, είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς και 48 τραυματίες (εκ των οποίων πολλοί σε σοβαρότατη κατάσταση) από την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο και τρεις τραυματίες από ένοπλο που εισέβαλε σε ισλαμικό τέμενος στη Ζυρίχη.

Από την άλλη μεριά, στη γειτονική χώρα, ένοπλος πρώην αστυνομικός εισέβαλε σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα και σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη, ενώ τραυμάτισε ακόμη τρεις ανθρώπους, προκαλώντας πανικό και χάος στην Τουρκία.

Κι όλα αυτά μέσα στο γιορτινό και χαρμόσυνο κλίμα που συνοδεύει συνήθως τα Χριστούγεννα, σε μια Ευρώπη που δεν ξέρει πώς να προστατέψει τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται πλέον ανασφαλείς να βγουν από τα σπίτια τους και να βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Οι Αμερικανοί το ξέρανε

Ταξιδιωτική οδηγία είχε εκδώσει τον Νοέμβριο το State Department για τους Αμερικανούς πολίτες, σημειώνοντας την υψηλή επικινδυνότητα για τρομοκρατικό χτύπημα που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες εν όψει Χριστουγέννων.

Το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών επέμενε ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη στην τρομοκρατία, παρά τους λεπτομερείς σχεδιασμούς και την αύξηση των μέτρων φύλαξης στα οποία είχαν προχωρήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρονταν τρομοκρατικά χτυπήματα τόσο στη Γαλλία και το Βέλγιο όσο και τη Γερμανία. Μάλιστα, ξεχωριστή παράγραφο στην οδηγία καταλάμβανε και η Τουρκία, την οποία το State Department χαρακτήριζε εξαιρετικά επικίνδυνη ζώνη για νέα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε εορταστικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις και λαϊκές αγορές» έγραφε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η Αλ Κάιντα και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους συνεχίζουν τον σχεδιασμό επιθέσεων στην Ευρώπη. Η εν λόγω ταξιδιωτική οδηγία λήγει στις 20 Φεβρουαρίου 2017.

Τα είχε πει…

Και η Europol είχε προειδοποιήσει για τα χτυπήματα, όταν ο επικεφαλής της, Ρομπ Γουεϊνράιτ, σε συνομιλία του με Βέλγους δημοσιογράφους δήλωσε πιθανό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη μέσα στις γιορτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «De Tijd», ο Γουεϊνράιτ υπογράμμισε ότι «οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο. Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου».

Για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τις μέρες των γιορτών, είχε πει, ενώ είχε επισημάνει ότι «η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και τη Βρετανία, όπως και στην Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία ή την Πορτογαλία».

Τέλος, είχε αναφέρει ότι η Europol είχε στείλει 200 ειδικούς στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, οι γαλλικές Αρχές συνέλαβαν επτά άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Bernard Cazeneuve.

«Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των ρόλων των συλληφθέντων και στην εξακρίβωση αν η αποτραπείσα επίθεση ήταν έτσι συντονισμένη ώστε να πληγούν ταυτοχρόνως διαφορετικοί στόχοι στη γαλλική επικράτεια. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης επέτρεψε τη ματαίωση μίας τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό στο έδαφός μας» είχε δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μία άνευ προηγουμένου τζιχαντιστική απειλή, η οποία εκφράσθηκε με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και του Ιουλίου 2016 στη Νίκαια.

Από την αρχή του έτους, 418 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ερευνών που έχουν σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα στη Γαλλία, ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 142 συλλήψεις, 52 άτομα έχουν προφυλακισθεί και 21 έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα.

Η αντίδραση της Ευρώπης τώρα…

Αφού έγιναν οι επιθέσεις, η Γαλλία και η Ιταλία έσπευσαν να ενισχύσουν τα αντιτρομοκρατικά τους μέτρα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η επιφυλακή στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από τη στιγμή μάλιστα που σε πρόσφατα βίντεο των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού. Από τη μεριά της, η Γαλλία θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα μετά την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας. Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή» αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο.

Αντιθέτως, η Γερμανία επιλέγει να κάνει εφόδους σε κέντρα υποδοχής προσφύγων. Συγκεκριμένα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, κατά την οποία και συνέλαβαν ένα άτομο ως ύποπτο. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Πακιστάν, μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας και ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:27