search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:31
MENU CLOSE

Ιορδανία: Ιστορικό το ψήφισμα του ΟΗΕ – Αντιδρά το Ισραήλ

24.12.2016 09:32
Λιβύη: Συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στους επόμενους 18 μήνες - Media

 

Η Ιορδανία χαιρετίζει σήμερα την “ιστορική” απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Το κείμενο που ψηφίστηκε αργά χθες καλεί το Ισραήλ να “σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα σε κατεχόμενο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”.

“Η απόφαση αυτή είναι ιστορική, εκφράζει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας (να κρίνει) την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα παράνομη και επαναλαμβάνει το ιστορικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού (να ζει) στην Ιερουσαλήμ και στα ιστορικά του εδάφη”, δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Μομάνι.

Για πρώτη φορά από το 1979, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ενώ μέχρι τώρα υποστήριζαν το Ισραήλ σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Η αποχή τους, σε συνδυασμό με τη θετική ψήφο των 14 άλλων μελών, επέτρεψε την υιοθέτηση της απόφασης.

Σύμφωνα με τον Μομάνι, “η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει επίσης τις συνεχείς προσπάθειες (της Ιορδανίας) στην καταπολέμηση της πολιτικής της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία θεωρεί στρατηγικό και ουσιαστικό εμπόδιο για μια ειρήνη που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών”.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι η απόφαση είναι “ισχυρό ράπισμα” για το Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα “απορρίψει αυτή την επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση του ΟΗΕ και δεν θα συμμορφωθεί με αυτήν”.

 

Νέα Ζηλανδία: Το Ουέλινγκτον υπεραμύνεται του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος, μετά την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ουέλινγκτον.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι, το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.

“Το Ισραήλ μας ενημέρωσε για την απόφασή του να καλέσει τον πρεσβευτή του στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις”, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

“Ήμασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα”, δήλωσε ο υπουργός. “Το ψήφισμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (στην επίλυση) αυτού του προβλήματος”.

Το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία χθες με πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας και της Βενεζουέλας.

Η απόφαση καλεί το Ισραήλ να “σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ” και τονίζει ότι οι “εβραϊκοί οικισμοί δεν έχουν νομική αξία και είναι επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών”.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης –της πρώτης που ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε 38 και πλέον χρόνια για να καταδικάσει την ισραηλινή πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας– ότι δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη. Το μέτρο δεν αφορά τη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα γιατί οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διετής θητεία της λήγει αυτό τον μήνα.

 

Διεθνείς αντιδράσεις

“Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου”, όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, έπειτα από την αποχή των ΗΠΑ στην ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μπουν καλωσόρισε το ψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΕ Στεφάν Ντουρατζίτς, καλώντας παράλληλα σε επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Με την αποχή των ΗΠΑ, το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ στο 15μελες ΣΑ.

“Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος”, ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ αναμένει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να ανατρέψει τις επιπτώσεις του ψηφίσματος.

“Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ στο ΣΑ και δεν θα τηρήσει τους όρους του”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε με ανακοίνωση του τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών. Όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με κάθε πτυχή του ψηφίσματος, αλλά το σχέδιο των ΗΕ “ορθώς καταδικάζει την βία και την πρόκληση και την εποικιστική δραστηριότητα και καλεί και τις δύο πλευρές να προβούν σε εποικοδομητικά βήματα ώστε να αντιστραφούν οι υπάρχουσες τάσεις και να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών”.

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απέχει από την ψηφοφορία, με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Μπεν Ρόουντς να απορρίπτει την κριτική του Τραμπ για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 20 Ιανουαρίου.

“Για ημέρα νίκης” έκανε λόγο ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτηρίζοντας “σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική” το ψήφισμα.

“Οι ΗΠΑ έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως ένα μήνυμα ότι οι εποικισμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες”, δήλωσε στο ΣΑ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, τονίζοντας ότι η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα “υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ”.

“Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και την λύση των δύο κρατών που θα έδιναν ένα τέλος στην σύγκρουση”, πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως “χωρίς αμφιβολία” η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ, κοντινός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν το Ισραήλ”.

“Αυτό δεν είναι ένα ψήφισμα ενάντια στις εποικιστικές δραστηριότητες, είναι ένα ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ, ενάντια στους Εβραίους και στο κράτος τους. Οι ΗΠΑ σήμερα το βράδυ απλά εγκατέλειψαν τον μοναδικό φίλο τους στην Μέση Ανατολή”, τόνισε ο Στέινιτζ.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα “από αφελής και ανόητη έγινε εντελώς απερίσκεπτη”, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, ο οποίος απείλησε νωρίτερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν “απολύτως επαίσχυντη” , χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “πλήγμα για την ειρήνη”.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28