search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Ιράκ: Πίσω στην Μπαρτέλα για Χριστούγεννα οι χριστιανοί μετά την εκδίωξη τζιχαντιστών

24.12.2016 12:36
Ιράκ: Eπίθεση με ρουκέτες κατά πρεσβείας ΗΠΑ στη Βαγδάτη - Νεκρό κοριτσάκι (Videos) - Media

 

Αρκετές εκατοντάδες χριστιανοί του Ιράκ συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Μπαρτέλα, μια πόλη στα βόρεια της χώρας που απελευθερώθηκε πρόσφατα αφού εκδιώχθηκαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, για πρώτη φορά από το 2013.

Η Μπαρτέλα, όπου κάποτε κατοικούσαν χιλιάδες πιστοί της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, ερήμωσε τον Αύγουστο του 2014, όταν έπεσε στα χέρια του ΙΚ που είχε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν όταν ξεκίνησε η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εναντίον των τζιχαντιστών.

“Έχουμε ανάμικτα συναισθήματα λύπης και χαράς”, είπε ο επίσκοπος Μούσα Σεμάλι, πριν ξεκινήσει η χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία Μαρ Σιμόνι. Ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, τα αγάλματα των αγίων καταστράφηκαν και οι σταυροί γκρεμίστηκαν. “Λυπόμαστε που βλέπουμε τι έκαναν στους ιερότερους τόπους μας οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας αλλά ταυτόχρονα χαιρόμαστε που τελούμε την πρώτη λειτουργία μετά από δύο χρόνια”, εξήγησε.

Οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο στόχαστρο όλες τις μη σουνιτικές μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως επέβαλαν σκληρές τιμωρίες και στους σουνίτες που δεν ακολουθούσαν τη δική τους, ακραία εκδοχή του Ισλάμ.

Στους χριστιανούς έδωσαν τελεσίγραφο: είτε θα πλήρωναν φόρο, είτε θα εξισλαμίζονταν είτε θα τους σκότωναν. Οι περισσότεροι έφυγαν στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, στα ανατολικά.

Θα περάσει πάντως αρκετός καιρός μέχρι να επιστρέψουν οι κάτοικοι αφού η πόλη δεν διαθέτει πλέον βασικές υποδομές και πολλά κτίρια φέρουν εμφανή τα σημάδια των μαχών.

“Αυτή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου. Μερικές φορές πίστευα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ”, είπε η Σρουκ Ταουφίκ, μια 52χρονη νοικοκυρά που είχε εκτοπιστεί στη γειτονική πόλη Αρμπίλ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:01