search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:59
MENU CLOSE

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια και παγετό

28.12.2016 06:11
Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της επιδείνωσης του καιρού	 - Media

Ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει όλη τη χώρα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές ημιορεινές περιοχές και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα ενώ οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις βοριάδες 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 στο Ιόνιο και από αργά τη νύχτα και από τα βόρεια στο Αιγαίο.

Σημαντική θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας ενώ παγετός θα εμφανιστεί κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια και θα είναι κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες και τις βράδυνες ώρες.

Η σημαντική μεταβολή ξεκινάει από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα και τις χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρο-ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά των νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα, θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ παγετός αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αιτία της αλλαγής αυτής, η διέλευση πολύ ψυχρών αέριων μαζών, οι οποίες θα σαρώσουν τη χώρα μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης , με κατεύθυνση από βορρά προς νότο , ενώ σημαντικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου Πέμπτης 29/12  και Παρασκευής 30/12 σε Ανατολική Στερεά (Αττική και Βοιωτία), Εύβοια, αλλά και περιοχές των νησιών του Αιγαίου.

Την Τετάρτη 28/12 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, ενώ βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Μετά το μεσημέρι κατά κανόνα ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και χιονόνερο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με χιόνια στα ορεινά. Προς το βράδυ ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα στη Βόρεια Αττική, στη Βοιωτία και στην Εύβοια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Δυτικό Αιγαίο και το Ιόνιο θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ και στις υπόλοιπες θάλασσες τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, με ραγδαία πτώση στη συνέχεια.

Την Πέμπτη 29/12 περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία – Πήλιο) και κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 7-8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 30/12 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 31/12, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα για την Αττική και την πόλη της Αθήνας, χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα τόσο την Πέμπτη 29/12, όσο και την Παρασκευή 30/12 και θα υπάρξει χιονόστρωση κυρίως σε περιοχές με υψόμετρο από 200 περίπου μέτρα και υψηλότερα. Οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ.

Για ιστορικό χιονιά που θα χτυπήσει και την Αττική, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, όσο μπαίνουν στα συστήματά τους νέα δεδομένα για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά- ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -5 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 7 με 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου στην Ηπειρο από -4 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές χιονοπτώσεις στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα κυρίως στα Δωδεκάνησα χιονοπτώσεις στα ορεινά στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Από την Πέμπτη (29-12-2016) έως και το Σάββατο (31-12-2016) θα επικρατήσουν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, οι οποίες το Σάββατο (31-12-2016) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:59