search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:59
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» θα διαλύσει την Ευρώπη

28.12.2016 18:00
Τσακαλώτος: Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» θα διαλύσει την Ευρώπη - Media
 
Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο «Open Democracy» (με τίτλο «Μια Ευρώπη δύο αφηγημάτων»), χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως «μόνιμο ζουρλομανδύα».
 
Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις -αλλά και σε ορισμένες πτυχές της κεντροαριστεράς, που ακόμα είναι «κολλημένες» με το πολιτικό πλαίσιο των Μπλερ, Σρέντερ και Σημίτη.
 
Το βασικό επιχείρημα συνίσταται, συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος, στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες και ότι η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ.
 
Επιπλέον, βάσει του εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
 
Ως εκ τούτου, προσθέτει, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη – μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι λαϊκίστικες και κεντρόφυγες δυνάμεις θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν την Ευρώπη.
 
Από την άλλη πλευρά, αντιτείνει ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.
 
Σύμφωνα μ’ αυτό – εξηγεί – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως «μόνιμος ζουρλομανδύας» και έχοντας αποκλείσει την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στη διαδικασία της δημοσιονομικής μετάβασης.
 
Κατά τον ίδιο, το κοινωνικό αφήγημα αντηχεί τους φόβους των πολιτών, οι οποίοι στρέφονται προς την άκρα δεξιά. «Αν και κατανοώ τον ρόλο της ξενοφοβίας στα συγκεκριμένα κόμματα, θεωρώ ότι το πρόβλημα της άκρας δεξιάς δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς να περιοριστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:55