search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23
MENU CLOSE

Τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1949
29-12-2016
31.12.2016 04:00
sim-1.jpg

 

Πληροφορίες για κόμμα από Διαμαντοπούλου, Ραγκούση,Φλωρίδη

Όσο η εκλογολογία συντηρείται, ανεξαρτήτως των κυβερνητικών διαψεύσεων, όλοι οι πολιτικοί χώροι θα συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. Ο πιο «ευαίσθητος» πολιτικός χώρος, αυτός που θεωρείται ο πιο επισφαλής και ευάλωτος στις προσπάθειες των δυνάμεων του «διπολισμού» (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) να αυξήσουν ή να συντηρήσουν δυνάμεις, είναι αυτός της Κεντροαριστεράς.
 
Ήδη μια προσπάθεια ενοποίησης του χώρου αυτού (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ανεξάρτητοι) έχει αποτύχει οικτρά και τώρα κάθε παίκτης επιχειρεί να επανατοποθετηθεί ευελπιστώντας σε πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και σε «επαναπατρισμό» κεντρώων, κεντροαριστερών και σοσιαλιστών ψηφοφόρων στον παραδοσιακό τους χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρατηρείται ακόμη μια φορά κινητικότητα από τρία «ορφανά» στελέχη, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη, οι οποίοι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν σε μια ακόμη πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου με στόχο την απεύθυνση σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η νέα προσπάθεια, την οποία αναμένεται να απορρίψει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα απευθύνεται για συνεργασία κυρίως στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα έλεγε «όχι» σε μια νέα προσπάθεια που θα είχε ως προαπαιτούμενο τη διάλυση των υπαρχόντων σχημάτων και την εκλογή αρχηγού από τη βάση.
Όπως λένε, τα στελέχη που θα πάρουν την πρωτοβουλία για το νέο κόμμα θα διοργανώσουν πέντε εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και θα μετρήσουν την αποδοχή της πρωτοβουλία τους και, αν αυτή βρει ανταπόκριση, θα συνεχίσουν. 
 
Απέτυχαν
Στο ΠΑΣΟΚ όμως σημειώνουν ότι και τα τρία στελέχη διαπνέονται από μια εκσυγχρονιστική – φιλελεύθερη πολιτική κουλτούρα, δεν διαφέρουν σημαντικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν απηχούν τις ανησυχίες των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν θυμωμένοι επειδή δεν υλοποίησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Εκτιμούν ότι και οι τρεις απέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια να εκλεγούν με σταυρό και η πρωτοβουλία τους αυτή δεν πρόκειται να έχει καμία ουσιαστική πολιτική τύχη ούτε προοπτική μαζικής προσέλευσης στελεχών. 
 
Κάποιοι πάντως επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή ίσως δώσει τη δυνατότητα στον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιλέξει αν θα θελήσει να παραμείνει εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με το νέο εγχείρημα. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν από τη λογική πως οι πόρτες της ΔΗΣΥ είναι ανοιχτές για όποιον θελήσει να επανακάμψει και εκτιμούν ότι, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν 6% με 7%, άνετα στις εκλογές μπορεί να έχουν διψήφιο ποσοστό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σημαντική πολιτική ανάκαμψη. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23