search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Φόρους για όλους φέρνει το 2017

01.01.2017 07:47
Εφορία: Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι σήμερα - Οι αναστολές πληρωμής λόγω κορωνοϊού - Media

 

Ποδαρικό με νέο τσουνάμι παλιών και νέων άμεσων και έμμεσων φόρων, κάνει από σήμερα το 2017, με στόχο πρόσθετα έσοδα 2,4 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου και πρωτογενές πλέονασμα 2% του ΑΕΠ.

Εκτός από τις αυξήσεις σε τσιγάρα, καύσιμα, το νέο έτος φέρνει για πρώτη φορά αυξήσεις στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, την σταθερή τηλεφωνία και το internet (όπου παρέχεται ως πακέτο), ενώ δεν λείπουν και οι νέοι φόροι για τις επιχειρήσεις με αύξηση στην προκαταβολή φόρου στο 100% και από 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 50.000 ευρώ 

Πρόσθετη, κρυφή επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έρθει στην εκκαθάριση του φόρου για εισοδήματα του 2016 και προέρχεται από την μείωση του αφορολόγητου και την ενοποίηση της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων με αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών από τον περασμένο Μάιο. 

Η αυξημένη παρακράτηση φόρου που επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2016 κρατήθηκε μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Η παρακράτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πληρωθεί με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος στις δηλώσεις που θα κάνουμε φέτος.

Αναλυτικότερα, το φορολογικό ημερολόγιο του επόμενου έτους περιλαμβάνει νέους φόρους:

– Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές) όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

. Στον καφέ όπου επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

– Στην σταθερή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Internet από την 1/6 /2017 επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. 

Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

– Στα τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. 

Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Η αύξηση των φόρων είναι η 8η κατά σειρά από το 2010 που η η χώρα μπήκε στην επώδυνη διαδικασία των μνημονίων. Η γενική εντύπωση είναι ότι το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δίνουν κίνητρα για την άνθηση του λαθρεμπορίου 

Σύμφωνα με στοιχεία των καπνοβιομηχανιών, το 2015 το παράνομο εμπόριο τσιγάρων βρισκόταν στα επίπεδα του 20%, έναντι μόλις 3% που ήταν το 2009. Υπολογίζεται ότι το 2015 το Δημόσιο έχασε έσοδα πάνω από 700 εκατ. ευρώ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνού.

Στο μεταξύ, από το 2013 έχει κάνει έντονη την παρουσία του και το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού που εκτιμάται σήμερα σε 500 τόνους ετησίως.

-Στα υγρά καύσιμα αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. 

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

Παρά τις αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για το κράτος. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους στα πετρελαιοειδή διαμορφώθηκαν πέρυσι σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ, μειωμένα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,153 δισ. ευρώ.

Συνολικά από το 2011 που τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 20,8%. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 τα έσοδα από το ΦΠΑ ανέρχονταν σε 2,83 δισ. ευρώ και πέρυσι υποχώρησαν στα επίπεδα των 1,75 δισ., ενώ τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης -ο οποίος έπιασε ‘κορυφή’ το 2010 (με 4,32 δισ. ευρώ)- πέρυσι έφθασαν τα 3,82 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται πάντως η ανοδική του τάση την τελευταία τριετία.

Νέοι φόροι και για επιχειρήσεις 

Οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο του Ιουνίου και αφορά 

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100 % για το φορολογικό έτος 2016 ( δηλαδή τις δηλώσεις του 2017 ) από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. Φορολογία μερισμάτων. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

 

Πηγή: enikonomia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:26