search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Ο νέος «ειδικός» Τύπος στην Ελλάδα

02.01.2017 09:36
Ιαπωνία: Τον βρήκαν νεκρό κάτω από 6 τόνους πορνοπεριοδικά (Photos) - Media

Αν η μορφή της ενημέρωσης τείνει να αλλάξει άρδην, στον αυτοκινητικό Τύπο αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει εδώ και πάνω από μια πενταετία τώρα…

… και αυτό είναι λογικό, αφού το κοινό που παρακολουθεί τον «ειδικό» Τύπο είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που αρέσκονται στις νέες τεχνολογίες, θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και ακολουθούν τη νέα τάξη πραγμάτων. 

Παράλληλα, όσοι διαβάζουν τον «ειδικό» Τύπο είναι ιδιαίτερα αυστηροί, οι ανάγκες ενημέρωσής τους καλύπτονται δύσκολα κυρίως λόγω του γνωστικού τους επιπέδου, ενώ είναι και οι πιο ενημερωμένοι της παρέας σε θέματα αυτοκινήτου και τεχνολογιών. Αυτοί τραβάνε την προσοχή των γύρω τους και είναι αποδέκτες ερωτήσεων από τους λιγότερο γνώστες. Αυτό είναι το κοινό του «ειδικού» Τύπου παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό -μετά από ένα μεγάλο διάστημα… νηνεμίας- αυξάνεται διαρκώς και σε γοργούς ρυθμούς.

Στην Ελλάδα
Ο ηγέτης του «ειδικού» Τύπου στη χώρα μας είναι ο αυτοκινητικός. Είναι αυτός που έχει και τη μεγαλύτερη επιρροή στον Ελληνα σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες κ.λπ. Ο αυτοκινητικός Τύπος, λοιπόν, έχει αλλάξει άρδην κυρίως την τελευταία πενταετία, αφού το Διαδίκτυο έχει φέρει τα πάνω κάτω. Αναφέρουμε την τελευταία πενταετία αφού το μεγάλο «μπαμ» της μεταστροφής του κόσμου από τον έντυπο (περιοδικά αυτοκινήτου) στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ειδικού Τύπου ξεκίνησε πριν από 5 με 7 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις του πρώτου έντυπου περιοδικού στην Ελλάδα που κρεμιέται αυτόνομα στα περίπτερα (δεν είναι δηλαδή ένθετο σε κάποια εφημερίδα), και είναι οι «4ΤΡΟΧΟΙ», κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 4.500 με 5.000 τεύχη τον μήνα, ενώ το αμέσως επόμενο δεν ξεπερνάει τα 2.000. Το αντίστοιχο ηλεκτρονικό μέσο, το site newsauto.gr που είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα ενημερωτικό-αυτοκινητικό site, έχει κατά μέσο όρο 55.000 μοναδικούς επισκέπτες-κλικ την ημέρα, με τη μηνιαία επισκεψιμότητα να πλησιάζει τους 900.000. Η διαφορά δυναμικής του έντυπου με το ηλεκτρονικό μέσο είναι εμφανής. 

Τα sites αυτοκινήτου
 Η τάση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει πολλά αυτοκινητικά sites στο Διαδίκτυο, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 20. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αμιγώς ενημερωτικά – που διαθέτουν ομάδα δημοσιογράφων και τα οποία δεν έχουν αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κ.λπ. (η νέα μόδα της εποχής). Γιατί άλλο τα sites αγγελιών και άλλο τα ενημερωτικά. 

Από τα προαναφερθέντα 20, τα λιγότερα από τα μισά διαθέτουν έμμισθη δημοσιογραφική ομάδα. Κάποια άλλα απαρτίζονται από «χομπίστες», ενώ τα περισσότερα είναι μονοπρόσωπα ή διπρόσωπα, δηλαδή blogs. Σημειώστε, δε, ότι πλέον πολλά από τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites της χώρας διαθέτουν αυτοκινητικές σελίδες, όπως το protothema.gr. Το No 1 ειδησεογραφικό site της Ελλάδας έδειξε ουσιαστικά τον δρόμο για αυτόνομες αυτοκινητικές στήλες στα σύγχρονα sites γενικής ειδησεογραφίας. Εκτοτε ακολούθησαν και άλλα. 

Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς αυτοκινητικά, το πρώτο αυτοκινητικό site της Ελλάδας, το newsauto.gr, πέρα από την καθημερινή ενημέρωση που παρέχει, τόσο σε κείμενο όσο και σε εικόνα και κίνηση (video), διαθέτει και lifestyle αντρικές στήλες (το 90% των επισκεπτών είναι άντρες), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα λειτουργία, η οποία -εκτός των άλλων- προετοιμάζει τον υποψήφιο αγοραστή αυτοκινήτου και τον βοηθάει στην επιλογή του: στην ενότητα «Τιμές» του newsauto.gr ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τα πάντα για τα τεχνικά σημεία των αυτοκινήτων που σκέπτεται να αγοράσει, να κάνει εύκολα online σύγκριση αυτών και να διαβάσει την κριτική των συντακτών αυτοκινήτου του site από τα test drives που έχουν πραγματοποιήσει. Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από τις πιο αναγνωρίσιμες πένες του ελληνικού «ειδικού» Τύπου.

Τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Digital Automotive Marketing, η στροφή του κόσμου προς την ηλεκτρονική μορφή ενημέρωσης αναμένεται να ενταθεί, με την πρόβλεψη τα επόμενα χρόνια να είναι και η μοναδική και τα περιοδικά να παίρνουν μια πιο… καλλιτεχνική μορφή από τη μαζική που είχαν μέχρι σήμερα. 

 

Πηγή: protothema.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:46