search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:41
MENU CLOSE

Ποδαρικό με αγωνία για την αξιολόγηση

02.01.2017 13:40
Κύπρος: Συντριβή απροσδιόριστης ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου - αεροσκάφους ή πυραύλου στα κατεχόμενα - Media

 

Με την αγωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο ώστε να μη χαθεί το τρένο της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση ανοίγει η νέα χρονιά για το Μαξίμου, όπως και έκλεισε άλλωστε. Οι «μηχανές» της διαπραγμάτευσης θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες να θερμαίνονται σιγά σιγά και πάλι, καθώς και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θ’ αρχίσουν να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους.

Ουσιαστικά η αυλαία της νέα χρονιάς και του Ιανουαρίου σηκώνεται στις 12 Ιανουαρίου όπου πραγματοποιείται το πρώτο Eurowrking Group της χρονιάς, ενώ στη Γενεύη πραγματοποιείται η πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό.

1.Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διμερής συνάντηση με τον Ερντογάν, χωρίς να αποκλείουν ότι αυτή θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επίσημα τονίσει ότι η διμερής συνάντηση Αθήνας – Άγκυρας θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. 

2.Στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης το κρίσιμο ζήτημα ου παραμένει σε εκκρεμότητα κρατώντας ανοιχτή την αξιολόγηση, είναι το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στο βαθμό που η αξιολόγηση περιλαμβάνει την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2017 – 2021) το οποίο ως γνωστόν «κολλάει» στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων των ετών μετά το 2018 και τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Το Μαξίμου, επισήμως τοποθετείται στη βάση των αισιόδοξων σεναρίων ότι στις 12 του μήνα στο Euroworking Group θα κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ώστε στη συνέχεια και μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ένα «σημείο ισορροπίας» μεταξύ ευρωπαίων, ΔΝΤ και Αθήνας για τα πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός στην παράταση του «κόφτη» για το 2019 και το 2020, δεδομένου ότι απορρίπτει την απαίτηση του ΔΝΤ για ονομαστικοποίηση και νομοθέτηση μέτρων περίπου 4,5δις από τώρα. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί το σενάριο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου (με ιδανικότερο σενάριο την πλήρη αποχώρησή του) αν και αυτό σκοντάφτει στην επιθυμία της Γερμανίας το Ταμείο να έχει και ρόλο χρηματοδότη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ΔΝΤ θα καταφύγει στη γνωστή λύση της αναβολής των κρίσιμων αποφάσεων για αργότερα, κάνοντας στην άκρη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Το αν οι ελπίδες του Μαξίμου είναι βάσιμες μένει να αποδειχθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Ωστόσο αν αποδειχτεί ότι ούτε αυτή η ημερομηνία είναι το καταληκτικό όριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα πάντα θα πρέπει να κλείσουν οπωσδήποτε μέσα στον Φεβρουάριο. Από εκεί και πέρα ξεκινά ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος με αφετηρία τις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές, στη συνέχεια ενδεχομένως να γίνουν εκλογές στην Ιταλία, ενώ τον Σεπτέμβριο ο κύκλος κλείνει με τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές. Αν η αξιολόγηση μείνει ανοιχτή, τότε θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το αρνητικό σενάριο: απώλεια του τρένου της ποσοτικής χαλάρωσης που υπολογίζεται πως θα έδινε σημαντική ανάσα στην οικονομία, και επιστροφή των σεναρίων οικονομικής ασφυξίας καθώς, τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 6 δις προς ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες.

Μοιραία, μέχρι να λήξει το θρίλερ της αξιολόγησης, τα σενάρια πρόωρων εκλογών θα βρίσκονται στο τραπέζι, όσο κι αν η κυβέρνηση τα διεψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο εστιάζοντας τη ρητορική της στη εξέλιξη των πραγμάτων κατά το θετικό σενάριο.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι συναντήσεις με τους αρχηγούς για κυπριακό

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το απόγευμα της Δευτέρας, οι κατ’ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς(όλους πλην Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής) ώστε να τους ενημερώσει για το κυπριακό θα γίνουν όλες την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει διαδοχικά τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (10πμ), την πρόεδρο του ΠΑΣΟκ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (12μ.), τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (2μ.μ.), τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (5μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (7.30μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ Πάνο Καμμένο (8.30μ.μ.).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:40