search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:34
MENU CLOSE

Λεπέν: Νόμιμη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

03.01.2017 12:39
Λεπέν: Νόμιμη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία - Media

Δεν ήταν παράνομη η προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, δηλώνει σήμερα η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, ερχόμενη σε αντίθεση με τη θέση της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

«Δεν πιστεύω καθόλου ότι υπήρξε μια παράνομη προσάρτηση: εκεί έγινε ένα δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στον ραδιοσταθμό RMC και στο δίκτυο BFM TV.

«Δεν βλέπω τι θα αιτιολογούσε την αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος αυτού», πρόσθεσε και σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ναι» η Κριμαία αποτελεί όσον αφορά την ίδια αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα δημοψήφισμα που καταγγέλθηκαν ως παράνομα από το Κίεβο και τους Δυτικούς. Σε αντίποινα η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Κατά τις δηλώσεις της αυτές, η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε εξάλλου υπέρ της εγκαθίδρυσης «στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε ότι, αν εκλεγεί η ίδια στη γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017, η Γαλλία θα εγκαταλείψει «τουλάχιστον την ενιαία διοίκηση» του οργανισμού.

Ωστόσο η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε την αμφισβήτησή της σχετικά με μια πιθανή προσεχή «αλλαγή» του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Πριν από την εκλογή του, ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων τους για να απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά των γειτόνων της θα εξαρτιόταν από την αύξηση της οικονομικής τους συμβολής.

Παράλληλα σε συνέντευξή της στο μηνιαίο έντυπο Causeur, η Μαρίν Λεπέν σημείωσε ότι στη Συρία, οι Ρώσοι «θεωρούν ότι το συμφέρον της Ρωσίας βρίσκεται στην εξάλειψη των φονταμενταλιστών ισλαμιστών».

«Όλος ο κόσμος προσάπτει στη Ρωσία ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά, αλλά κανείς δεν προσφέρει το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο ότι μπορεί να απελευθερώσει τη Συρία από την επιρροή των φονταμενταλιστών ισλαμιστών. Ακούστε τους Σύρους και θα δείτε ότι αυτό που προσδοκούν είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά των φονταμενταλιστών ισλαμιστών», κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15