search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:33
MENU CLOSE

70 χρόνια Der Spiegel (Photos)

04.01.2017 09:54
DW: Επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα - Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα - Media

 

Eυανάγνωστο, φιλελεύθερο, ενίοτε ενοχλητικό. Το περιοδικό Der Spiegel έχει «μεγαλώσει» μαζί με τη μεταπολεμική Γερμανία, αποτελώντας αναπόφευκτα κομμάτι της ιστορίας της.
Ο Ρούντολφ Αουγκστάιν βρίσκεται πίσω από την ίδρυση του περιοδικού Der Spiegel εν έτει 1947. Ως παλιός στο επάγγελμα ήξερε καλά τι θα πει μάχιμη δημοσιογραφία και ως εκ τούτου είχε εξαρχής πολλούς φίλους αλλά και εχθρούς. Βασική του αρχή η αποκάλυψη των κακώς κειμένων της πολιτικής χωρίς συμβιβασμούς.


Το 1962 το γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε ένα έντονα επικριτικό ρεπορτάζ για την αμυντική πολιτική της Δυτικής Γερμανίας. Ο τότε υπ. Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Στράους άσκησε τεράστια πίεση στο Der Spiegel, στέλνοντας δημοσιογράφους ακόμη και στη φυλακή. Η υπόθεση αυτή όμως του στοίχισε την υπουργική θέση.


Την ίδια περίοδο το περιοδικό έζησε πρωτοφανείς καταστάσεις πολιτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν μάλιστα στην προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας του. Πολλοί συνεργάτες του Αουγκστάιν οδηγήθηκαν σε δίκες για εσχάτη προδοσία. Το περιοδικό άρχισε ξανά να λειτουργεί ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση.


Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του έζησε το γερμανικό περιοδικό το 1977, όταν μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) απήγαγαν τον διευθυντή προσωπικού, Χανς Μάρτιν Σλέιερ. Μετά από μερικές εβδομάδες τον δολοφόνησαν.


Ο Ρούντολφ Αουγκστάιν βρισκόταν ανέκαθεν κοντά στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Τον συνέδεε στενή φιλία με τον μετέπειτα καγκελάριο Βίλι Μπραντ. Οι δυο τους γνωρίζονταν από το 1948 και αντάλλασσαν τακτικά μεταξύ τους αλληλογραφία.


Θρυλική είναι και η ιστορική καντίνα του Der Spiegel στο Αμβούργο. Αυτή τη φορά από αρχιτεκτονικής άποψης. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Βέρνερ Πάντον και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζει για τα έντονα, ψυχεδελικά της χρώματα.


Για δεκαετίες το Der Spiegel ήταν το πρώτο σε κυκλοφορία ειδησεογραφικό περιοδικό στη Γερμανία. Από οικονομική σκοπιά ήταν ανέκαθεν επιτυχημένο. Αυτό μαρτυρά και το επιβλητικό του κτίριο στο Αμβούργο, χτισμένο πάνω στον Έλβα. Σήμερα το περιοδικό δέχεται πλήγματα λόγω της επέλασης του διαδικτύου στο χώρο των ΜΜΕ.

Ο Ρούντολφ Αουγκστάιν πέθανε τον Νοέμβριο του 2002. Το έργο του ιστορικού ιδρυτή συνεχίζει μια ανανεωμένη ομάδα συντακτών. Μέχρι σήμερα το Der Spiegel θεωρείται ένα από τα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης με ειδίκευση στην ερευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:33