search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:11
MENU CLOSE

Πετρόπουλος: Λύση ο ΕΚΦΑ για το ασφαλιστικό μας

04.01.2017 10:43
Τάσος Πετρόπουλος: Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει σε περιπέτειες - Media

Ο ΕΦΚΑ θα δώσει λύση στο σύστημά μας και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που εμείς είχαμε κάνει, δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ.Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, απαντώντας στα δημοσιεύματα ότι ο ΕΦΚΑ ξεκινά με έλλειμμα 1,1 δις, εξήγησε ότι το έλλειμμα που τελικά θα υπάρχει θα είναι κάτω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, που λέγεται ότι θα είναι σχεδόν 40%, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ποσοστό γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μόνον 26,9%, αφού δεν έχουν επικουρική σύνταξη, ούτε εφάπαξ, και στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται το αντίστοιχο για την υγειονομική περίθαλψη.

Ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε αυθαίρετα τα νούμερα που γράφονται και επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία της γενικής γραμματείας εσόδων , το 75 έως 80% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ . Ως προς τον τρόπο καταβολής των εισφορών ο κ.Πετρόπουλος τόνισε ότι λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του τελευταίου καθαρισμένου έτους, τώρα δηλ του 2015 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 17 θα εκκαθαριστεί το 16. Αυτό σημαίνει ότι για το πρώτο εξάμηνο του 17 λαμβάνουμε υπόψη μας το καθαρό εισόδημα που διαμορφώθηκε το 2015 και μόλις εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του 16 , δηλ . εντός του πρώτου εξαμήνου του 17, τότε θα καταβληθεί επί του εισοδήματος του 16 η εισφορά που αντιστοιχεί για το 17.

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσει συμψηφισμός, όπου χρειαστεί. Οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών θα κλείσουν μέσα στο 2017 και μετά τη διαδικασία αυτή θα υπάρχει ένα τρίμηνο διάστημα για την έκδοση των νέων συντάξεων στο σύνολό τους, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος. Πρόσθεσε ότι μετά το διάστημα των δύο ετών, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων θα μπορούν οι συντάξεις να δίνονται σε 18 ημέρες από την ημέρα που θα υποβληθεί αίτημα ηλεκτρονικά.

Σχετικά με το θέμα για τα μπλοκάκια, τόνισε ότι το μόνο τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει και για αυτό ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος είναι πώς ο μηχανισμός θα μπορεί να διαπιστώνει ότι οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με μπλοκάκι είναι μέχρι δύο. Είναι ζήτημα ηλεκτρονικής πλατφόρμας και είναι θέμα που επεξεργαζόμαστε , δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εγκύκλιος θα βγει ακόμη και εάν εκκρεμεί η διαδικασία υλοποίησης αυτού του έργου.

Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι όποιος έχει μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκι εάν με το μπλοκάκι δεν κάνει καμία είσπραξη δεν θα καταβάλλει καμία εισφορά, ενώ μέχρι τώρα όσοι ήταν ασφαλισμένοι πριν το 1993 έπρεπε να καταβάλλουν όλες τις εισφορές. Με το παλιό σύστημα υπάρχουν ασφαλισμένοι πριν το 1993 που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, απλώς και μόνο γιατί είχαν ανοιχτό μπλοκάκι. Εάν το σημερινό σύστημα λειτουργούσε και τότε, δεν θα συνέβαινε αυτό και τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος πως θα εναρμονιστούν με τα νέα συστήματα και τις νέες διατάξεις αυτού του είδους τα προβλήματα.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει μόνον μπλοκάκι και δεν έχει καμία είσπραξη, θα πληρώνει μόνο 168 ευρώ ως ελάχιστο ποσό. Το ποσό αυτό θα του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, δικαίωμα στη σύνταξη αλλά και στην κάλυψη του ασφαλιστικού χρόνου για να μπορεί να πάρει και την εθνική σύνταξη και αυτή που του αναλογεί στους φόρους που κατέβαλε.

Αναφορικά με τη συγχώνευση των ταμείων ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε σε κανένα φορέα Ασφάλισης δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας εάν κάποιος απ’ ‘ολους δεν μπορεί να δώσει συντάξεις για έναν μήνα. Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, τι θα συνέβαινε εάν δεν έδινε το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ τις συντάξεις; Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 30 ή 40%, τόνισε ότι ο νόμος ορίζει πως εάν με το νέο υπολογισμό προκύπτει μείωση που ξεπερνά το 20%, τότε θα καταβάλλεται το ήμισυ της διαφοράς μέχρι το 2018.

Ο κ. Πετρόπουλος σχετικά με τα οφειλόμενα και το ενδεχόμενο δόσεων που μπορεί να καθοριστούν δήλωσε ότι το θέμα θα εξετασθεί, καθώς δεν μπορεί να βγεί ένας αριθμός δόσεων για όλους τους φορείς. Αναφορικά με τη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας των οφειλετών του ΟΑΕΕ, δήλωσε ότι είναι θέμα που συζητά το Υπουργείο με τους δανειστές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:10