search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:05
MENU CLOSE

Αλλαγή σε ατζέντα και κλίμα – Κυβερνητικές εξορμήσεις και περιοδείες για αντιστροφή της κοινωνικής δυσαρέσκειας

06.01.2017 04:00
ekas.jpg

 

Τη στρατηγική αντεπίθεσης συνεχίζει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει αντιστροφή κλίματος στην κοινωνία και να βελτιώσει τα δημοσκοπικά της ποσοστά, έτσι ώστε είτε να επανακάμψει, αν ανακτήσει πολιτικό χρόνο, και να διατηρήσει δυναμική διακυβέρνησης είτε να βρίσκεται σε ετοιμότητα αν σε επόμενη φάση, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο πεδίο της β’ αξιολόγησης, αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αφετηρία της στρατηγικής αυτής ήταν οι εξαγγελίες – πριν από τις γιορτές – για τη διανομή μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ακολούθησε η εξαγγελία για την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε σχολεία φτωχών δήμων της Θεσσαλονίκης, οι συναντήσεις με αγρότες στην Κρήτη, η περιοδεία στην Καλαμάτα για τα εγκαίνια της περιμετρικής οδού κ.ο.κ.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται και πάλι το νεοσυσταθέν πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη (έχει δηλώσει ότι θα το επισκέπτεται τακτικά), προκειμένου να διαμορφώνει από κοντά εικόνα για τα προβλήματα της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα θα επισκεφθεί τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με σύνδρομο Down στην Καλαμαριά, ενώ στη συνέχεια θα μετάσχει σε εκδήλωση της ΔΕΘ – Helexpo, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης για τη φιλοξενία προ-σφυγόπουλων από 12 δομές φιλοξενίας του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον Ιανουάριο επικεντρώνεται στην επαφή με την κοινωνία καθώς περιλαμβάνει περιοδείες του πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων στην περιφέρεια. Την ίδια ώρα ήδη είναι εμφανής μια προσπάθεια για ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, με πρόσφατο παράδειγμα την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων τη γρήγορη εκκαθάριση αιτημάτων συνταξιοδότησης, ενώ έμφαση δίνεται και στα έργα υποδομής (είτε αυτά δρομολογούνται είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σε φάσης εγκαινίασης). Να σημειωθεί εδώ και το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού μέσα στο 2017 για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών από το 2018 και μετά, ενώ ο σχετικός προγραμματισμός θα αποφασιστεί σε διυπουργική σύσκεψη το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση επιλέγει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένα κοινά (χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, εκπαιδευτικούς, εισοδήματα στα όρια της φτώχειας κ.λπ.), στα οποία ενδεχομένως ποντάρει δημοσκοπικά και εκλογικά, ή επιθυμεί να τα ρυμουλκήσει από τους κόλπους της Ν.Δ. Προς τα κοινά αυτά απευθύνει υποσχέσεις με μικρό ή χωρίς οικονομικό κόστος με απώτερο στόχο να «απαλύνει», όπου είναι δυνατόν, το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας από την αύξηση έμμεσων φόρων, την εφαρμογή μέτρων όπως οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, κ.λπ.

Καθημερινότητα

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο σε επικοινωνιακό – συμβολικό επίπεδο επιχειρεί να παρέμβει για να διαμορφώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία, σε αντίθεση με τα όσα εξαπολύουν οι αντίπαλοί της, διατηρεί την επαφή της με της κοινωνία, τα μέλη της δεν φοβούνται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες, δεν είναι «έγκλειστη» στο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει σαφές ότι, παρά τη μακρά περίοδο επικέντρωσης στα ζητήματα της «υψηλής πολιτικής» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την εφαρμογή της συμφωνίας, επιστρέφει στην εσωτερική πολιτική σκηνή και είναι αυτή που κυβερνά και παίρνει αποφάσεις με γνώμονα όσο είναι δυνατόν την ανακούφιση όσων πλήττονται από τα έξι χρόνια μνημονίων.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν από τις γιορτές είχε δηλώσει πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι το 2017 να αλλάξει η ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής υψώνει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. επιχειρώντας να αναδείξει κρίσιμες διαφορές, για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙ-ΖΑ – ΑΝΕΛΛ είναι τυπική στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της απέναντι στους δανειστές, αλλά βάζει φραγμούς όπου μπορεί και διεκδικεί πεδίο ελευθερίας, π.χ., για κοινωνικές παροχές σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Την ίδια ώρα επιχειρεί να στιγματίσει τη Ν.Δ. ως παραδοσιακό και φυσικό πολιτικό εκφραστή των ακραίων κύκλων των δανειστών, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί και εκφράζει το πολιτικό της πρόγραμμα. Η κόντρα με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο και για λόγους συσπείρωσης αλλά και για λόγους συμπίεσης των ενδιάμεσων χώρων (κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ).

Η αξιολόγηση πιάνει Φεβρουάριο

Εξάλλου, αν και αρχικά η κυβέρνηση πόνταρε στο ιδανικό σενάριο για την αξιολόγηση (κλείσιμο αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την προσέλκυση των επενδυτών), στη συνέχεια έδειξε να αναθεωρεί την εκτίμηση ότι αυτό θα ανατρέψει το κλίμα συνολικά και να κερδίζει έδαφος η άποψη πώς η όποια αίσια κατάληξη δεν θα είναι αισθητή στην καθημερινότητα.

Πολλώ δε μάλλον που οι μέχρι σήμερα ενδείξεις περί την αξιολόγηση δεν δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο ιδανικό σενάριο. Το δε χρονοδιάγραμμα διολισθαίνει σε νέα ορόσημα, αφού πλέον κυβερνητικές πηγές συμπεριλαμβάνουν στα θετικά σενάρια την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου και όχι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Πάντως πέρα από τον Φεβρουάριο αναγνωρίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα χαθεί το τρένο της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και αναδεικνύεται ο κίνδυνος η κυβέρνηση να συρθεί ώς το καλοκαίρι υπό καθεστώς νέας οικονομικής ασφυξίας δεδομένου ότι έχει να καταβάλει δόσεις ύψους 6 δισ. τον Ιούλιο σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτήν την περίπτωση μοιραία η κυβέρνηση θα κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33