search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:09
MENU CLOSE

Κατηγορούν τους Γερμανούς για γενοκτονία

06.01.2017 08:31
Κατηγορούν τους Γερμανούς για γενοκτονία - Media

 

Μήνυση κατά της Γερμανίας για γενοκτονία κατατέθηκε σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Την μήνυση κατέθεσαν απόγονοι των φυλών Herero και Nama της Ναμίμπιας και αφορούν στην «επιχείρηση γενοκτονίας» από τον Γερμανικό αποικιακό στρατό στις αρχές του 1900, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν και ο λόγος είναι πως οι ενάγοντες αποκλείστηκαν από τις συνομιλίες της Ναμίμπιας με τη Γερμανία. Μάλιστα, οι γερμανικές αρχές έχουν δηλώσει πως καμία αποζημίωση δε θα τους δοθεί, ακόμα και αν συμφωνηθεί η αποζημίωση της Ναμίμπιας γενικότερα.

Ο δικηγόρος των εναγόντων ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνονται συνομιλίες που αποκλείουν τους πελάτες μου, όταν οι λαοί τους ήταν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες».

Η σφαγή τελέστηκε μεταξύ του 1904 και του 1908, όταν η Ναμίμπια ήταν Γερμανική αποικία υπό την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική. Οι φυλές Herero και Nama επαναστάτησαν κατά των Γερμανών. Όταν ο αποικιακός στρατός συνέθλιψε την επανάσταση, μάζεψε τους επιζήσαντες σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως έστειλαν και κρανία των νεκρών στη Γερμανία για έρευνες.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει, το 1985, πως αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη σφαγή ως «γενοκτονία» ενώ μερικοί ιστορικοί στις ΗΠΑ τη θεωρούν την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06