search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:01
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: το Βιετνάμ του Μπαράκ Ομπάμα

10.12.2009 13:22

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Αμερικάνου προέδρου για το Αφγανιστάν δεν συνέβαλε τελικά στο να ανοίξει ο ορίζο ντας οριστικής επίλυσης της σύγκρουσης στην ασιατική αυτή χώρα, που έχει λειτουρ γήσει ως «νεκροταφείο» πολλών αυτοκρα τοριών!

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Αμερικάνου προέδρου για το Αφγανιστάν δεν συνέβαλε τελικά στο να ανοίξει ο ορίζο ντας οριστικής επίλυσης της σύγκρουσης στην ασιατική αυτή χώρα, που έχει λειτουρ γήσει ως «νεκροταφείο» πολλών αυτοκρα τοριών!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να στείλει κι άλλους 30.000 στρατιώτες, δεσμευόμενος ότι έπειτα από 18 μήνες τα αμερικάνικα στρατεύματα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα. Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρησή τους θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έως πότε θα διαρκέσει αυτή η αποχώρηση…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν, σύμ φωνα με τον Ομπάμα, ότι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν βρίσκονται στο επίκεντρο του ακραίου εξτρεμισμού της Αλ Κάιντα, η οποία από εκεί προετοίμασε τις επιθέ σεις της στις ΗΠΑ. Με αυτή την έννοια, οι Αμερικάνοι επιμένουν να ολοκληρώσουν το έργο της εξόντωσης των τρομοκρατών, χωρίς να ρίχνουν πια το βάρος τους στο είδος του καθεστώτος που θα ήθελαν να εγκαθιδρυθεί στο Αφγανιστάν.

Πολλοί θυμήθηκαν το Βιετνάμ και προχώρησαν σε συγκρίσεις ανάμεσα στον Νίξον ή τον Κένεντι και τον Ομπάμα. Ο σημερινός Αμερικάνος πρόεδρος έσπευ σε να τους διαβεβαιώσει ότι «διαβάζουν λανθασμένα» την Ιστορία, υπενθυμίζοντάς τους ότι τώρα έχει συγκροτηθεί μια πλατιά συμμαχία 43 χωρών, που συμβάλλει με τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, καθώς και ότι ο εχθρός στο Αφγανιστάν δεν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθυσμό, όπως συνέβαινε στο Βιετνάμ…

Φαίνεται όμως ότι και η ανάγνωση της Ιστορίας που κάνει ο σημερινός πρό εδρος των ΗΠΑ είναι σε αρκετά σημεία λαθεμένη. Και στο Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονταν ότι έχουν μαζί τους τις δυνάμεις τουλάχιστον δέκα χωρών, οι οποίες συνέβαλαν τότε στον πόλεμο. Ήταν κυρίως δυνάμεις της ΝΑ. Ασίας και της Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας…

Εξίσου και τώρα ο εχθρός, δηλαδή οι Ταλιμπάν, μπορεί να μην έχει την ικανότητα – λόγω ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης – να κολυμπά «σαν το ψάρι μέσα στο νερό», δηλαδή στον λαό του Αφγανιστάν, όπως είχαν πετύχει τότε οι Βιετναμέζοι, αλλά στη ρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοχή του τοπικού πληθυσμού, γιατί εμφανίζει τον αγώνα του ως απελευθερωτικό!

 

Οι Ταλιμπάν

Το ουσιαστικό όμως κοινό σημείο στο οποίο συγκλίνει ο Αμερικάνος πρόεδρος με τους προκατόχους του είναι ότι πιστεύει πως πολεμώντας τους ακραίους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν θα αποτρέψει την επέκτα σή τους σε ολόκληρη την Ασία, περίπου όπως πίστευαν οι προκάτοχοί του για τους κομμουνιστές Βιετκόνγκ.

Εκείνο που δεν μας είπε, όμως, ο Αμερικάνος πρόεδρος είναι τι ακριβώς θα κάνει με τους Ταλιμπάν που έχουν επε κτείνει τις βάσεις τους και τη λαβή τους στο γειτονικό Πακιστάν, το οποίο ουσιαστικά είναι η εφεδρεία και τα μετόπισθέν τους και μάλλον εκεί κρύβεται και ο περιβόητος Μπιν Λάντεν.

Εκεί είναι αδιανόητο να προωθηθούν αμερικάνικα στρατεύματα, γιατί τότε η σύγκρουση του Αφγανιστάν θα επεκταθεί ως κηλίδα πετρελαίου σε ολόκληρο το Πακιστάν και πέρα από αυτό, με άδηλες συνέπειες, σε μια χώρα με έντονο αντιαμε ρικανικό αίσθημα, με περίεργες μυστικές υπηρεσίες – που βρίσκονται σε στενή σχέση αλληλεξάρτησης με ακραίους ισλαμιστές – και όπου ο στρατός κατέχει και μερικά πυρηνικά όπλα…

Βέβαια οι διεθνείς συνθήκες του 2009 δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη δεκαετία του ’60 και του ’70, όταν ο ηρω ικός αγώνας των Βιετναμέζων ενάντια στους Αμερικάνους, αλλά και στη νοτιοβι ετναμέζικη δικτατορία, αποτελούσε σημαία για όλους τους επαναστατημένους λαούς του κόσμου.

Ο Ομπάμα κληρονόμησε μια εμπλοκή στο Αφγανιστάν, η οποία –όπως και η εμπλοκή στο Ιράκ – τείνει να αποδειχθεί μία σχεδόν άλυτη σύγκρουση, που όποιος προσπαθεί να την αντιμετωπίσει μόνο με στρατιωτικά μέσα αποτυγχάνει παταγωδώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:00