search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37
MENU CLOSE

Η στιγμή της αλήθειας…

10.12.2009 13:25

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης αποτελεί καθοριστική στροφή στην παγκόσμια ιστορία: όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν φαίνονται διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν με απο φασιστικότητα ένα ζήτημα που δεν αφορά κάποιες περιοχές ή κάποιες τάξεις, αλλά το σύνολο της οικουμένης!

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης αποτελεί καθοριστική στροφή στην παγκόσμια ιστορία: όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν φαίνονται διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν με απο φασιστικότητα ένα ζήτημα που δεν αφορά κάποιες περιοχές ή κάποιες τάξεις, αλλά το σύνολο της οικουμένης!

Τα πράγματα είναι περισσότερο απλά από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Αν συνεχί σουμε να απελευθερώνουμε αέρια θερ μοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ο πλανήτης μας θα γίνεται όλο και πιο θερμός και πολλά εκατομμύρια ανθρώπων απλώς θα πεθάνουν. Δεν πρόκειται για επιστημονι κές υπερβολές. Όλα τα σοβαρά ιδρύματα της γης και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Συνεπώς οι άμεσα υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων, δηλαδή οι κυβερ νήσεις, πρέπει να ζυγίσουν τα δεδομένα. Από τη μια είναι η επιβίωση του πλανήτη και από την άλλη είναι τα συμφέροντα ορι σμένων βιομηχανιών, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα…

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης βρίσκεται μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότη τα: είτε θα μειωθούν οι λεγόμενοι ρύποι, είτε οι αμέσως επόμενες δεκαετίες θα απο τελέσουν πραγματικό εφιάλτη για πολλές περιοχές της γης. Η θερμοκρασία θα ανέβει παντού, οι πάγοι θα λιώσουν στους δύο πόλους και τεράστια τμήματα όλων των ηπείρων θα κατακλυστούν από τα νερά, ενώ οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θα είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Εν όψει της συνόδου, στην οποία μετέχουν δεκάδες ηγέτες και χιλιάδες αξιωματούχοι κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, οι μεγάλοι ρυπαντές της γης επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό εντυπώ σεων για να δείξουν ότι πραγματικά είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στο να περιο ριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Κανείς δεν περιμένει εντυπωσιακά απο τελέσματα, αλλά αναμφίβολα η δέσμευση των μεγάλων χωρών για μείωση των εκπο μπών των αερίων είναι ένα πρώτο βήμα για πολύ πιο ουσιαστικά μέτρα, που όλοι ελπίζουν ότι θα ληφθούν αργότερα.

 

Αντιπαράθεση

Στο προσκήνιο της διάσκεψης είναι τα ποσοστά του περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Στο παρα σκήνιο όμως είναι η αντιπαράθεση ανά μεσα στις αναπτυγμένες χώρες, που έχουν συμβάλει κατά τον μεγαλύτερο βαθμό στη ρύπανση, και στις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες, που με τη σειρά τους έρχονται και αυτές να επιβαρύνουν τον πλανήτη με αέρια του θερμοκηπίου, πράγμα που είναι το τίμημα της δικής τους καθυστερημένης εκβιομηχάνισης…

Για τους απαισιόδοξους της συνόδου, τα οποιαδήποτε μέτρα ή ημίμετρα είναι σχεδόν περιττά ή χειρότερα και από τη μη λήψη μέτρων, γιατί κατά τη γνώμη τους στα ζητήματα των κλιματικών αλλαγών δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς, όπως στην περίπτωση της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δεν ήταν δυνα τόν να προτείνει κάποιος την κατάργηση της δουλείας κατά 40 ή 50%. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε καταργείται ένα φαινόμε νο τελείως, είτε όχι!

Δυστυχώς, στην περίπτωση της κλιματι κής αλλαγής, όπου παρεμβαίνουν ύψιστα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέρο ντα, ιδιαίτερα των μεγάλων δυνάμεων ή των πολυάνθρωπων χωρών, δεν μπορούν να ληφθούν μεμιάς ριζικά μέτρα. Ίσως θα πρέπει ο εφιάλτης να αρχίσει να γίνεται ορατή και απτή πραγματικότητα…

Ώς τότε θα δούμε πώς θα εξελιχτεί ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και κατά δεύτερο λόγο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις λεγόμενες αναδυόμε νες δυνάμεις που αναδεικνύονται και αυτές μεγάλοι ρυπαντές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κρα τήσει ζωντανή την προοπτική μιας παγκό σμιας συμφωνίας για το κλίμα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει πάντο τε το ενδεχόμενο ακόμη και τη δειλή μεί ωση που εξήγγειλε ο Ομπάμα κατά 17% να την ακυρώσει το Κογκρέσο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:36