search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:49
MENU CLOSE

Στην «κατάψυξη» η Βόρεια Ελλάδα-Φλώρινα -18 βαθμούς Κελσίου, Γρεβενά -13,Νευροκόπι με -11

09.01.2017 07:28
Η «Αριάδνη» δοκιμάζει όλη τη χώρα-Το πολικό κρύο δημιούργησε σημαντικά προβλήματα  - Media

Στην «κατάψυξη» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται υπό το μηδέν.

Εξαιτίας του παγετού θα μείνουν κλειστά σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου κι αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Την ίδια ώρα, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή αλυσίδες και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται -εξάλλου- οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Σε λευκό κλοιό ολόκληρη η ανατολική Μακεδονία, απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και στις πεδινές περιοχές

Σε λευκό κλοιό ξύπνησαν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς χιονίζει συνεχώς σε Καβάλα και Δράμας καθ’ όλη της διάρκεια της χθεσινής νύχτας και έως αυτή την ώρα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων όχι μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο αλλά ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για την κυκλοφορίας των οχημάτων στους ορεινούς δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας με αποφάσεις που εξέδωσαν οι κατά τόπους δήμαρχοι δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης δεν λειτουργεί το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έως αυτή την ώρα δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας.

Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά. Σύμφωνα με τα Τμήματα Τροχαίας των Αυτονομικών Διευθύνσεων Καβάλας και Δράμας, δηλώθηκαν μόνο λιγοστά ατυχήματα με υλικές ζημιές που οφείλονταν στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω του χιονιού και στην έλλειψη μέριμνας από μέρους των οδηγών να βάλουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί της Θάσου,εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνδέει τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τον αποχιονισμό της πίστας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τακτικές πτήσεις από και προς την Αθήνα.

Λάρισα: Πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες και παγετός σε όλον τον νομό
 

Σε κατάσταση ολικού παγετού «ξύπνησε» και σήμερα Δευτέρα η πόλη της Λάρισας, καθώς το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου. 

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι ανοιχτοί, όμως σε πολλά σημεία των συνοικιών οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και η ολισθηρότητα στα πεζοδρόμια είναι μεγάλη.

Αλάτι ρίχνεται σήμερα σε όλα τα σχολεία με απόφαση του Δήμου Λάρισας, ενώ η λειτουργία τους για αύριο θα εξαρτηθεί από την πορεία των καιρικών φαινομένων.

Στον υπόλοιπο νομό της Λάρισας παραμένουν έντονα τα φαινόμενα παγετού, ενώ κλειστή παραμένει και σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η επαρχιακή οδός Ελάφου – Σκλήθρου της Αγιάς Λάρισας, αλλά και η επαρχιακή οδός Καλλιπεύκης, από 1ο έως 12ο χλμ, με όρια με το Νομό Πιερίας, του δήμου Τεμπών.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη και σήμερα στα εξής σημεία του νομού Λάρισας: Δήμος Αγιάς * Επ. Ο. ΕΠ. Ο. Aγιόκαμπου – Σκλήθρου. * Επ. Ο. Καλαμακίου – Ελάφου. * Επ. Ο. Δήμητρας – Ανατολής. * Επ. Ο Καρίτσας – Κόκκινου Νερού. Δήμος Ελασσόνας * Επ. Ο Ολυμπιάδας – Καρυάς. Δήμος Τεμπών * Επ. Ο Συκουρίου – Σπηλιάς (μέχρι τη Σπήλια). * Επ. Ο Γόννων – Καλλιπεύκης. * Επ. Ο Καλλιπεύκης – Καρυάς.

Νέες χιονοπτώσεις σε Λέσβο και Χίο από το πρωί

 Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο!

   Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Που όμως αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω του παγετού που έχει προηγηθεί.

   Ισχυρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα πλήττει και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού.

   Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.

   Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

   – Χίου – Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.

   – Χίου – Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.

   – Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

   Ήδη συνεργεία του δήμου Χίου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσπαθούν προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Χανιά: Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο της πόλης, λόγω κακοκαιρίας

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:49