search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Μαύρες μέρες για τον Ομπάμα

10.12.2009 13:32

Η πληροφορία που δημοσι εύτηκε στην ιστοσελίδα Bloomberg.com εντυπω σιάζει: «Τα μεγαλοστελέ χη της Goldman Sachs πήραν άδεια οπλοφορίας στη Νέα Υόρκη, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που υπάρξει κάποια λαϊκή εξέγερση κατά της τράπεζας».

Η πληροφορία που δημοσι εύτηκε στην ιστοσελίδα Bloomberg.com εντυπω σιάζει: «Τα μεγαλοστελέ χη της Goldman Sachs πήραν άδεια οπλοφορίας στη Νέα Υόρκη, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που υπάρξει κάποια λαϊκή εξέγερση κατά της τράπεζας».

Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες… Ο τραπεζικός κολοσσός έχει ίσως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονο μική κρίση που βύθισε την παγκόσμια οικονομία αλλά και εξανέμισε τις συντάξεις των Αμερικάνων πολιτών.

Η τράπεζα σώθηκε χάρη στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρή ματα των Αμερικάνων φορολογουμέ νων που δόθηκαν από την κυβέρνηση Μπους και επικυρώθηκαν από τον σημερινό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτι κού συστήματος.

Η οργή κατά της τράπεζας μεγά λωσε όταν έγινε γνωστό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 έδωσε στα μεγα λοστελέχη της – σε αυτά που πήραν και άδεια οπλοφορίας – μπόνους ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρί ων. Τη στιγμή που υποτίθεται ότι η αμερικάνικη οικονομία δεν αντέχει για την παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης στα 46 εκατομμύρια ανα σφάλιστων και την ενίσχυση των ανέρ γων, τα μυθικά ποσά που δόθηκαν ως μπόνους – και όχι μόνο στην Goldman Sachs – συνιστούν, το λιγότερο, πρό κληση.

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στους πολίτες και η απόφαση του προέδρου Ομπάμα για την κλιμάκωση του πολέ μου στο Αφγανιστάν με την αποστολή άλλων 30.000 στρατιωτών, που με τους μετριότερους υπολογισμούς θα κοστίσει στους φορολογούμενους 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Φαίνεται ότι, παρά τα χάλια της αμε ρικάνικης οικονομίας, οι προτεραιό τητες της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες των απλών ανθρώπων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους ή τη σωτηρία των άνεργων ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά μπορούν να πληρώσουν έναν άσκοπο πόλεμο και πολλά δισεκα τομμύρια δολάρια για τα μπόνους των τραπεζιτών που ναυάγησαν την οικονομία», όπως έγραψε το περιοδικό «Νέισον».

 

Το μεγάλο ερώτημα

Ο ίδιος ο Ομπάμα στις 3 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια συνάντη σής του με στελέχη του επιχειρηματι κού κόσμου, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικο νομικά. «Το Δημόσιο δεν έχει αρκετά δολάρια για να καλύψει την τρύπα του ιδιωτικού τομέα που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της κρίσης». Με άλλα λόγια, τα χρήματα των Αμερικάνων φορολογούμενων έχουν δαπανηθεί για τις τράπεζες και τους πολέμους.

Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν τα περισσότερα προοδευτικά αμερικά νικα έντυπα είναι πώς θα αντέξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το τρομακτικό κόστος του συνεχιζόμενου πολέμου στο Αφγανιστάν, όταν η οικονομία της χώρας καταρρέει.

Ποιος θα πληρώσει για αυτόν τον πόλεμο; Ο Δημοκρατικός βουλευ τής Ντέιβιντ Ομπέι, πρόεδρος της επιτροπής Πιστώσεων της αμερικά νικης Βουλής, πρότεινε να αυξηθούν οι φόροι για όλους όσοι κερδίζουν πάνω από 30.000 δολάρια τον χρόνο – με απλά λόγια, για τα δύο τρίτα των Αμερικάνων πολιτών. Φορολόγηση του κόσμου για να δοθούν χρήματα στις πολεμικές βιομηχανίες…

«Ήρθε η ώρα να βγάλουμε το αυτο κόλλητο του Ομπάμα από το αυτο κίνητό μας. Η κλιμάκωση που ακο λουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο Αφγανιστάν είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των απογοητεύσεων. Την αποδοχή του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, που υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της Λατινικής Αμερικής, την πλουσιοπάροχη στήριξη της Γουόλ Στριτ και την εγκατάλειψη των φτωχών και των μειονοτήτων και τώρα την κλιμάκωση του αδιεξόδου στο Αφγανιστάν, που θέτει – πλέον – σε κίνδυνο την εσωτερική του ατζέντα, τη Δημοκρατική του βάση αλλά και την ίδια την προεδρία του» σημειώνει το «Νέισον».

 

Προβάδισμα

Το τραγικό για τον Ομπάμα είναι ότι, με τις επιλογές του, το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να έχει καταρρεύ σει εντελώς, παρά την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή και τη Γερουσία. Οι οπαδοί των Δημοκρατικών τούς εγκαταλείπουν σε κάθε εκλογική περι φέρεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημο σκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα έναντι των Δημοκρατικών και η προσωπική αποδοχή του προέδρου Ομπάμα έχει πέσει κάτω από το 50%. Μόνο ο Τζέραλντ Φορντ και ο Μπιλ Κλίντον είχαν δει τη δημοτικότητά τους να βυθίζεται τόσο γρήγορα.

Τα αμερικάνικα έντυπα διερωτώνται ποιος θα είναι ο τυφώνας «Κατρίνα» για τον Ομπάμα. Σε απλή μετάφραση, ποιο θα είναι το θέμα για το οποίο ο πρόεδρος θα χάσει την αξιοπιστία του, όπως συνέβη με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, με τον τυφώνα που «έπνιξε» τη Νέα Ορλεάνη.

Η ενίσχυση της απασχόλησης θα είναι η μεγάλη πρόκληση του Ομπάμα, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Ο Ομπάμα αναζητεί ιδέες για την επίλυση του «προβλήματος των προβλημάτων»: το ολοένα και υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει φθάσει το 10,2%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:08