search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Σοκάρουν το Συμβούλιο της Ευρώπης οι εκκαθαρίσεις στα τουρκικά ΜΜΕ

10.01.2017 08:32
Σοκάρουν το Συμβούλιο της Ευρώπης οι εκκαθαρίσεις στα τουρκικά ΜΜΕ - Media

 

Μια δεκασέλιδη έκθεση που διαβιβάστηκε στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου έχει σοκάρει τους Ευρωπαίους. Οι εκκαθαρίσεις ήταν ιδιαίτερα στοχευμένες στον χώρο των ΜΜΕ και των social media. Συνολικά, μέχρι στιγμής,  έβαλαν λουκέτο 177 ΜΜΕ, εκ των οποίων επαναλειτούργησαν μόλις τα 11, ενώ περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις φυλακές. Το καθεστώς έχει ανακοινώσει ακόμη πως όσα μέσα δεν απολύουν εντός πέντε ημερών εργαζομένους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες τρομοκρατίας δεν έχουν δικαίωμα δημοσίευσης κρατικών διαφημίσεων!

Επιπλέον, το καθεστώς Ερντογάν έβαλε λουκέτο σε 12 τηλεοπτικούς σταθμούς και 11 ραδιοφωνικούς. Τα κτίρια του Denge TV, Birlik Medya TV και Van TV σφραγίστηκαν. Η Eutelsat, ύστερα από πίεση του τουρκικού καθεστώτος, αφαίρεσε το σήμα του κουρδικού Med NUCE TV από τον δορυφόρο της. Η επίθεση ενάντια στο κουρδικό κόμμα HDP ήταν σφοδρή και, όπως αναφέρει η έκθεση, δέκα τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των Hayatın Sesi, Azadi, Jiyan, Van TV, TV 10, Denge και Zarok, σταμάτησαν να εκπέμπουν μέσω Turksat (εθνική δορυφορική πλατφόρμα) λόγω της «απειλής που αποτελούν για την εθνική ασφάλεια και της υποστήριξής τους σε τρομοκρατικές ομάδες».

Στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση καταστολή του καθεστώτος, απολύθηκαν 15.200 εκπαιδευτικοί, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων. Ακόμη, με δεκάδες έκτακτα διατάγματα η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζική εκκαθάριση συλλόγων και εταιρειών και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Συνολικά 691 εταιρείες έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF).

Σύμφωνα με τα σοκαριστικά νούμερα της έκθεσης των ευρωβουλευτών, περισσότερα από 125.000 άτομα απολύθηκαν, 92.607 χαρακτηρίστηκαν «ύποπτα», 39.378 έχουν συλληφθεί, 3.673 δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν και 2.700 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, 2.410 δικαστές και εισαγγελείς τέθηκαν υπό κράτηση και 769 υπό δικαστικό έλεγχο. Έκλεισαν περίπου 1.800 οργανώσεις ή ιδρύματα, όπως και 2.100 σχολεία και πανεπιστήμια.

 

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27