search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:19
MENU CLOSE

Σκληρό παζάρι στη Γενεύη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1951
12-1-2017
12.01.2017 04:00
sk1201ajjj.jpg

 

Μετά τις τριήμερες συνομιλίες σε διακοινοτικό επίπεδο μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ξεκινούν την Πέμπτη στη Γενεύη οι εργασίες της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δεδομένου ότι από τις συ­νομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί επί των υπό συ­ζήτηση κεφαλαίων, έχει διαφανεί και στην πράξη αυτό που υ­πήρχε ως εκτίμηση εξαρχής, ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν προϋποθέ­σεις για άμεση επίτευξη συμφωνί­ας, η σημερινή Διάσκεψη έχει εκ των πραγμάτων αποκτήσει χαρακτήρα α­ναθέρμανσης των συνομιλιών και α­φετηρίας μιας ανοικτής ως προς το χρονοδιάγραμμα διαδικασίας (open ended).

Ελλάδα και Κύπρος από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και αποφασί­στηκε η πολυμερής Διάσκεψη, εκπέ­μπουν μηνύματα θετικής διάθεσης να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εί­ναι δίκαιη και βιώσιμη στο πλαίσιο των διεθνών αποφάσεων του Συμ­βουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο τη στιγμή που ο Κύπριος Πρόεδρος δείχνει διάθεση επίσπευ­σης συντονιζόμενος με τις επιταγές του διεθνούς παράγοντα, η Αθήνα εμφανίζεται προσεκτική και δείχνει να προτιμά αργά βήματα διακηρύσ­σοντας σταθερά ότι δεν επιθυμεί μια οποιαδήποτε λύση.

Με βάση τα παραπάνω, μέχρι την ώρα που έκλεινε το «Π» παρέμενε θο­λή η εικόνα αναφορικά με το επίπε­δο εκπροσώπησης, με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα να τηρεί στάση αναμονής και να δηλώνει ότι, αν και εφόσον τις ώρες που υπολείπονται διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, τό­τε ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη. Άλλωστε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών δια­κοινοτικών συνομιλιών αναμενόταν να υπάρξει νέο τηλεφώνημα Τσίπρα – Ερντογάν (όπως είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα) ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση, κα­θώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ό­τι θα μεταβεί στην ελβετική πόλη ε­φόσον διαφανεί προοπτική συμφω­νίας. Από πλευράς ελληνικής κυβέρ­νησης στην έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την ελληνική αντι­προσωπεία, καθώς όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα των εργασιών της Διάσκε­ψης θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στη Διάσκεψη μετέχουν ο νέος γε­νικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκπρο­σωπείται και η Ε.Ε. – σε ρόλο παρα­τηρητή. Αναφορικά με την τρίτη από τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη Μεγάλη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα παραστεί στη Διάσκεψη, ωστόσο τη Γηραιά Αλβιώνα θα εκ­προσωπήσει ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον με ενισχυμένη αποστολή από δια­πραγματευτές κι εμπειρογνώμονες.

Τα κεφάλαια που τέθηκαν επί τά­πητος τις προηγούμενες μέρες είναι το περιουσιακό, η διακυβέρνηση (με επίδικο την εκ περιτροπής προεδρία που ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά, την κατανομή και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη διαδικασία τροποποίη­σης του συντάγματος κ.λπ.), θέματα οικονομίας και Ε.Ε. και φυσικά το ε­δαφικό – χτες οι δύο πλευρές κατέ­θεσαν τους σχετικούς χάρτες.

Στο μεταξύ οι διαπραγματευτικές «κορώνες» κρατήθηκαν ψηλά και χθες, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του πα­ράνομου τουρκοκυπριακού καθε­στώτος, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

«Όχι» Aθήνας σε εγγυήσεις – στρατό κατοχής

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ελ­λάδας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυή­σεων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανει­λημμένα διατυπώσει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υ­πέρ της κατάργησης των εγγυήσε­ων και των επεμβατικών δικαιωμά­των καθώς και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουρ­γός εν όψει της σημερινής Διάσκε­ψης επιχείρησε να διαμορφώσει συμμαχίες έναντι της Τουρκίας, η οποία δεδομένης της εσωτερικής της αστάθειας το τελευταίο διάστη­μα εκφράζει ακραίες και μαξιμαλιστικές θέσεις στο Κυπριακό. Ειδικό­τερα, σε συνομιλίες που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πα­ράλληλα ζήτησε να σταλεί το μή­νυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ομοίως, σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ χθες, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού τονί­στηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις. Πάντως και ο πρόεδρος της Κομισιόν με επίσημη δήλωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία» επανένω­σης του νησιού, ουσιαστικά πίεσε στην κατεύθυνση της επίσπευσης.

Ο πρωθυπουργός συνόψισε τις ελληνικές θέσεις την Τρίτη εξερχό­μενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς πάνω στις πάγιες ελληνι­κές θέσεις, αλλά και ολόπλευρη πο­λιτική στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη, διακήρυξε την αποφασιστικό­τητα της Ελλάδας «στην κατεύθυν­ση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργα­νισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυ­πριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ιδιότητα αυτή, είπε, «ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρ­ξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώ­ρες να έχουν επεμβατικά δικαιώμα­τα, στρατούς κατοχής». Και κατέλη­ξε λέγοντας ότι «πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα είναι επιχειρή­ματα που συνάδουν τόσο με το Δι­εθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δί­καιο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33