search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:42
MENU CLOSE

Μάχη για την Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1951
12-01-2017
14.01.2017 04:00
fofi-17.jpg

 

Συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο

Μια υπόγεια σύγκρουση αναμένεται να πυροδοτηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά το Σάββατο ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος απέναντι σε κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς που επιχειρούν να υπερβούν τη Χαριλάου Τρικούπη. 
 
Την επόμενη μέρα η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης μαζί με τον επικεφαλής της Μεταρρύθμισης Γιάννη Μεϊμάρογλου θα εγκαινιάσουν μια νέα πρωτοβουλία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του «προοδευτικού χώρου», όπως λένε, από τη Θεσσαλονίκη. 
 
Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την κίνηση επιφυλακτικά και πολλοί κάνουν λόγο για απόπειρα διάσπασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θεωρεί ότι είναι το μόνο σχήμα με δυνάμεις και αναφορά στην κοινωνία όπου μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. 
 
Από την άλλη πλευρά, οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης εκ του μηδενός του κεντροαριστερού χώρου, που θέλουν να διατηρηθεί ως ανάχωμα στον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και ως φρένο στη «συντηρητική Νέα Δημοκρατία». Επί της ουσίας της ρητορικής τους δεν βρίσκονται μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μόνο που προωθούν την αυτοδιάλυση όλων των υφιστάμενων δυνάμεων και μέσα από μια ιδρυτική συνέλευση να αποφασιστεί η ανασυγκρότηση του χώρου.
 
Σε πρώτη φάση πάντως αναμένεται να αποφύγουν να θέσουν ως προαπαιτούμενο την αυτοδιάλυση, εκτιμώντας ότι κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να φέρουν όλους τους παίκτες του χώρου στο ίδιο τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά είναι εύλογη η καχυποψία και το παιχνίδι «πλασαρίσματος» που παίζεται στο παρασκήνιο, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι στην προηγούμενη φάση, όταν γίνονταν οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού και επιλέγουν να το κάνουν τώρα. 
 
Ο Γιώργος Φλωρίδης επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στάση τους λέγοντας: «Η διαφορά του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ότι αποσκοπεί στο να βάλει μέσα την κοινωνία και να μην αποτελεί μια συνεννόηση κορυφής, η οποία, ανεξαρτήτως των προθέσεων των πρωταγωνιστών της, θα μοιάζει με διαδικασία νομής, όπως άλλες κατά το παρελθόν».
Τα τρία στελέχη, που ενθαρρύνονται και από τους επικεφαλής του διαλόγου ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι (ο οποίος κατέληξε σε ναυάγιο το καλοκαίρι), Γιάννη Δατσέρη και Γιάννη Μεϊμάρογλου, θα ξεκινήσουν πάντως από τη Θεσσαλονίκη με στόχο, όπως λέει ο Φλωρίδης, να κινητοποιήσουν την κοινωνία προκειμένου να καταστεί λαϊκό αίτημα η ανασυγκρότηση του χώρου. 
 
Στην πρώτη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μιλήσει και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που στηρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενθαρρύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λέει καλά λόγια στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αθήνα, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος περί τα τέλη Φεβρουαρίου. 
Στην εκδήλωση αυτή θα προσκληθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών και το ΚΙΔΗΣΟ. Στο μεσοδιάστημα των εκδηλώσεων θα διενεργηθούν και κάποιες δημοσκοπήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η απήχηση της πρωτοβουλίας στον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Όπως λένε οι έχοντες την πρωτοβουλία, περίπου το 30% των πολιτών που δηλώνουν προοδευτικοί είναι σήμερα άστεγοι. 
 
Οι εκδηλώσεις θα φέρουν τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων για ένα νέο, μεγάλο, ανοιχτό, προοδευτικό Κίνημα», ενώ στόχος αυτών θα είναι να διερευνηθεί η κοινωνική και οργανωτική απήχηση ενός νέου εγχειρήματος, τουλάχιστον στις πολύ μεγάλες αστικές περιοχές. Στη δεύτερη φάση θα παρουσιαστεί μια πολιτική διακήρυξη, η οποία θα συνοδεύεται από 1.000 περίπου υπογραφές, πολλές από τις οποίες λέγεται ότι θα είναι σημαντικές και θα καλύπτουν πολλούς χώρους της δημόσιας δράσης. 
 
Απαντήσεις
Στη Χαριλάου Τρικούπη δημόσια αρνούνται να κάνουν την όποια κρίση για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εξελιχθεί, να θέσουν το πλαίσιο, να θέσουν στο ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα ζητήματα για να ληφθούν απαντήσεις. 
«Είναι γνωστό, με δική μου πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενότητα και τη διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης και τον ισχυρό ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Περιμένουμε μεταξύ άλλων και συντρόφους που μας συνδέει κοινή πολιτική διαδρομή να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας» δήλωσε πρόσφατα η Γεννηματά στη «Real News».
 
Η απάντηση, γενική και αόριστη, προσδιορίζει ως βάση διαλόγου τη δική της πρωτοβουλία, η οποία θέτει μια πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή προϋπόθεση: την επιβίωση, εντός οποιουδήποτε φορέα, των κομματικών σχηματισμών που υπάρχουν στην παρούσα φάση, μέχρι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσει ουσιαστικά. 
 
Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και να θέλει η Γεννηματά να προχωρήσει σε οτιδήποτε άλλο, τη δεσμεύουν τόσο οι αποφάσεις των οργάνων όσο και ένα δυνατό μπλοκ εντός του ΠΑΣΟΚ που αρνείται σθεναρά να μπει σε συζητήσεις διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. 
Στελέχη που επηρεάζονται από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί την πορεία και την ιστορία του και να είναι η βάση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και εναντιώνονται σε οποιαδήποτε σκέψη διάλυσης του κόμματος.
 
Πάντως η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να κάνει επίδειξη ενότητας και δύναμης αποφασίζοντας να παρευρεθεί στα 60ά γενέθλια του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα οποία γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι για τους φίλους του στο αγαπημένο του στέκι στο Πάρκο Ελευθερίας, την περασμένη Κυριακή. Η παρουσία της Φώφης εκεί, των ασπασμών, των χαμόγελων στις φωτογραφίες μόνο τυχαίες δεν ήταν. Όπως και η συνεχής αναφορά του εορτάζοντα ότι στο πάρτι του ήρθε το «όλον ΠΑΣΟΚ» θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες ότι καλοβλέπει τη νέα πρωτοβουλία ή τις ακόμη χειρότερες ότι βρίσκεται από πίσω…
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συζητήσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνίσει τη στάση του, αν και πολλοί σπεύδουν να πουν ότι θα είναι θετική, ενώ στάση αναμονής κρατά ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του έστειλε το εξής μήνυμα: 
«Όσοι πιστεύουν στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς οφείλουν να εγκαταλείψουν τις μικρές παραταξιακές λογικές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η λογική διατήρησης, επέκτασης ή και κατάληψης κάποιου τμήματος του χώρου, τα προσκλητήρια ένταξης στο “δικό μας” μαγαζί δεν συσπειρώνουν και δεν οδηγούν πουθενά».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:41