search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:50
MENU CLOSE

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο χιονιάς ανέδειξε την δυστυχία των προσφύγων

12.01.2017 06:05
Spiegel κατά ΕΕ: Αγνοεί τη δυστυχία των προσφύγων στην Ελλάδα - Media

Γερμανικά ΜΜΕ αλλά και ΜΚΟ στρέφονται κατά του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα για τις συνθήκες δυστυχίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς μετά τον χιονιά.

«Ο σκληρότερος ελληνικός χειμώνας τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτει τη χώρα της Μεσογείου ενώπιον υπαρξιακών ζητημάτων», γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt εστιάζοντας ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και τους πρόσφυγες που ζουν εκεί σε ετοιμόρροπους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση για τους απλούς κατοίκους, δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά καταλύματα, ιδίως στη Λέσβο και τη Χίο.

«Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο. (…) Aρχικά ο ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης, αλλά το αεροπλάνο του δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Λέσβο λόγω κακοκαιρίας. Εν τέλει οι ΜΚΟ που συνδράμουν τους πρόσφυγες αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με αναρτήσεις τους στο facebook και το twitter περιγράφουν τη δυστυχία που επικρατεί εκεί». 

Για το ίδιο θέμα η Zeit Online σε άρθρο της με τίτλο «Χωρίς προστασία ενάντια στην αδιαφορία και το κρύο» σημειώνει: «Χιλιάδες πρόσφυγες είναι ακινητοποιημένοι στην Βαλκανική Οδό. Ξεχασμένοι από την πολιτική, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο».

Από την πλευρά της η Tageszeitung επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο «Μια απόδειξη για την ανικανότητα της Ευρώπης». Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Χαλέπι που μένει προσωρινά στον καταυλισμό της Χίου.

«Στις σκηνές, εδώ στη Χίο, η θερμοκρασία τις νύχτες πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Κοιμόμαστε σε ένα λεπτό στρώμα ακριβώς πάνω από το έδαφος», αναφέρει ο πρόσφυγας από τη Συρία. Όλοι είναι έκθετοι στο κρύο, με σκηνές και ρούχα βρεγμένα από το χιόνι. «Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζεται (…). Mια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική που θα βασίζεται στη συμπόνια και την αλληλεγγύη, πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει η Ευρώπη», αναφέρει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες.

Στο μεταξύ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ) σε μια καυστική ανακοίνωση της αναφέρει  πως «το ότι η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία ‘Αριάδνη’ θα έπληττε την Ελλάδα με πολικές θερμοκρασίες ήταν γνωστό. Το διαλαλούσαν τα μίντια από μέρες. Μόνο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται να είχε τις λάθος ειδήσεις».

Η ΕΕΔΑΠ επισημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεπάρκειας των ελληνικών αρχών: «Τα πράγματα είναι απλά -αλλά και οριακά συνάμα: Έστω την ύστατη αυτή ώρα ας συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείων, Δήμων, Ελληνικού Στρατού, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όποιων άλλων…) εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι με ορατούς ήδη κινδύνους για τη ζωή και/ή τη σωματική ή/και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:49