search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:58
MENU CLOSE

Ο «ανεβασμένος» Μακρόν «βλέπει» σύμπνοια ΗΠΑ και ΕΕ υπό τον Τραμπ – Κοντράρεται με τους συνυποψήφιους του για τις Ρωσικές κυρώσεις

12.01.2017 12:15
Ελιζέ: Ο Μακρόν μολύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής - Σε καραντίνα Ευρωπαίοι ηγέτες - Media

 

Ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την ΕΕ, τόνισε όμως ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει αν ο εκλεγμένος πρόεδρος αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους των Αμερικανών και ειδικά στην ανατολική Ευρώπη λέγοντας ότι θα εξέταζε τη συνεισφορά μίας χώρας μέλους στη Συμμμαχία προτού εγκρίνει την αμερικανική βοήθεια.

“Θέλω τουλάχιστον να δώσω στον νέο πρόεδρο μία ευκαιρία, αλλά οι ενδείξεις από τον Τραμπ μέχρι σήμερα παραπέμπουν σε άλλη κατεύθυνση. Δεν αποκλείει την αποξήλωση του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Μακρόν στον γερμανικό όμιλο εφημερίδων Funke Mediengruppe σε μία συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

“Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να συνεργαστεί με την ΕΕ.΄Εχουμε κοινές αξίες και παρεμφερώς δομημένες οικονομίες. Αμφιβάλλω ότι ο Τραμπ θα υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να συνεργαστεί με την ΕΕ ή να διαπραγματευτεί για την κλιματική αλλαγή”, είπε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο γάλλος πολιτικός απάντησε: “Θα αντιδρούσαμε αν έφθανε εκεί (στην αποδυνάμωση της Συμμαχίας). Αλλά προειδοποιώ κατά της κατασκευής πρόωρων σεναρίων”, απάντησε χωρίς να επεκταθεί.

Ο προταθείς από τον Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη κατά την ακρόαση της Γερουσίας για την έγκριση της υποψηφιότητάς του “απαραβίαστο” το Άρθρο 5 της Καταστατικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ (σ.τ.σ: όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών της Συμμαχίας να θεωρήσουν οποιαδήποτε «ένοπλη επίθεση» προς σύμμαχο κράτος επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως).

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τίθεται υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι συμφωνίες αυτές έχουν μείνει στα χαρτιά.

“Είμαι υπέρ της επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, θα είχε νόημα να επεκτείνουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε και να απαιτήσουμε συνομιλίες με τη Μόσχα”.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι ο Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαϊου, πλησιάζει τους δύο υποψήφιους που προηγούνται, τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αμφότεροι οι Φιγιόν και Λεπέν τάσσονται υπερ της ενίσχυσης των δεσμών Γαλλίας-Ρωσίας και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκήσουν πιέσεις για την άρση των κυρώσεων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57