search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:40
MENU CLOSE

Τα «μαζεύει» το Βερολίνο: Ο Σόιμπλε μιλούσε για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας

13.01.2017 14:21
Τα «μαζεύει» το Βερολίνο: Ο Σόιμπλε μιλούσε για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας - Media
 
Το ρόλο του πυροσβέστη στις φωτιές που άναψε με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να παίξει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γιέργκ Βαϊσγκέρμπερ.
 
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, τόνισε ότι οι δηλώσεις αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, είναι κάτι που αναμένεται να αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
 
Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.
 
Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο ESM, τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφεραν ότι η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωσή του, αρκεί οι σχετικές αποφάσεις να παρθούν γρήγορα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24