search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:42
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τη Γκάμπια λόγω πολιτικής κρίσης

13.01.2017 19:51
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γκάμπια - Media

 

Χιλιάδες άνθρωποι, φοβούμενοι ταραχές λόγω της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Γκάμπια το τελευταίο διάστημα, εγκαταλείπουν τη χώρα τους και αναζητούν καταφύγιο στη Σενεγάλη και τη Γουινέα-Μπισάου, όπως ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Πολλές χιλιάδες Γκαμπιανοί έφυγαν στη Σενεγάλη τις δέκα τελευταίες ημέρες για να αποφύγουν την ένταση που κλιμακώνεται με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών” της 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστεία σε κείμενο που αναρτήθηκε στον τοπικό ιστότοπό της. Πρόκειται “κατά κύριο λόγο για ανηλίκους”, πρόσθεσε εξηγώντας ότι πολλοί γονείς, φοβούμενοι τυχόν ταραχές, αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους σε γειτονικές χώρες.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν και επίσημες πηγές από τη Γουινέα-Μπισάου.

Η Γκάμπια έχει βυθιστεί σε κρίση αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ, που κυβερνά τη χώρα από το 1994, ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, μία εβδομάδα αφότου είχε συγχαρεί τον Αντάμα Μπάροου για τη νίκη του.

Η Γκάμπια, μια μικρή, αγγλόφωνη χώρα, περικλείεται από τη Σενεγάλη – εκτός από τη δυτική πλευρά της που βλέπει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Κατά συνέπεια, οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περνούν από τη Σενεγάλη και ορισμένοι συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι τη Γουινέα-Μπισάου. Από τις 6 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφτασαν στη Γουινέα Μπισάου, σύμφωνα με τον εθνικό συντονιστή της Επιτροπής για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους, Τίμπνα Σαμπέ Να Ουάνα. Ήταν κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι και όλοι τους “είπαν ότι φοβούνται μια στρατιωτική κλιμάκωση” στη χώρα τους, πρόσθεσε.

Ο Ουάνα διευκρίνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος δεδομένου ότι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του βασίζονται σε δεδομένα που συνέλεξαν οι αρχές μόνο από μία μεθοριακή διάβαση, το Ζαγκέ, κοντά στα σύνορα με τη Σενεγάλη.

“Πολλοί πρόσφυγες φιλοξενούνται από συγγενείς τους, για αυτό η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική” όμως ο αριθμός τους “αυξάνεται καθημερινά”, προειδοποίησε.

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης ανακοίνωσε ότι από τις 19 Ιανουαρίου δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον Γιαχία Τζαμέ ως νόμιμο πρόεδρο της Γκάμπιας. Την ημέρα αυτή ο Τζαμέ θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των προεδρικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που οι ενέργειες του Τζαμέ προκαλέσουν κρίση που θα οδηγούσε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή “στην απώλεια αθώων ζωών και την καταστροφή περιουσιών”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38