search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:26
MENU CLOSE

ΒΙΒΛΙΟ Ποσειδώνιος Απαμεύς ή Ρόδιος

05.08.2011 09:11
ΒΙΒΛΙΟ  Ποσειδώνιος Απαμεύς ή Ρόδιος - Media

Μανιώδης λάτρης των ταξιδιών, μαθηματικός, αστρο­νόμος, αστρολόγος, γεωγράφος, φυσιογνώστης, ιστορικός και στωικός φιλόσοφος, ο Ποσειδώνιος, ανήκει στη χωρία των προικισμένων πνευμάτων που εξέθρεψε η ελληνική αρχαιότητα, καθώς συνδύαζε κατά τα πρότυπα των προσωκρατικών φιλόσοφων τη γνώση της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Ο Πο­σειδώνιος και το έργο του δεν είναι ευρύτερα γνωστά στον σύγχρονο αναγνώστη.

Παράρτημα : Ο μηχανισμόςτων Αντικυθήρων
Εισαγωγή, φιλοσοφική ερμηνεία, σχόλια: Ελένη Α. Καραμπατζάκη
Εκδόσεις: Ζήτρος
Σελ.: 864

Μανιώδης λάτρης των ταξιδιών, μαθηματικός, αστρο­νόμος, αστρολόγος, γεωγράφος, φυσιογνώστης, ιστορικός και στωικός φιλόσοφος, ο Ποσειδώνιος, ανήκει στη χωρία των προικισμένων πνευμάτων που εξέθρεψε η ελληνική αρχαιότητα, καθώς συνδύαζε κατά τα πρότυπα των προσωκρατικών φιλόσοφων τη γνώση της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Ο Πο­σειδώνιος και το έργο του δεν είναι ευρύτερα γνωστά στον σύγχρονο αναγνώστη. Ο φιλόσοφος γεννήθηκε στην Απάμεια της Συρίας και μαθήτευσε στην Αθήνα κοντά στον Παναίτιο τον Ρόδιο. Έπειτα από μια σει­ρά ταξιδιών, που διήρκεσαν αρκετά χρόνια, στη Δ. Ευρώπη, τη Β. Αφρική και την Ιταλία, εγκαταστάθηκε στη Ρόδο, όπου ίδρυσε δική του σχολή, διδάσκοντας και συγγράφοντας μέχρι το τέλος της ζωής του. Το σημαντικό έργο του φιλοσόφου δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κι έτσι ό,τι γνωρίζουμε για τη φιλοσοφία του προέρχεται από αναφορές- αποσπάσματα δια­φόρων συγγραφέων – Ελλήνων και Λατίνων, εθνικών και χριστιανών. Μέσα από μια πληρέστατη εισαγωγή άλλα και τη μετάφραση των σχετικών αποσπασμάτων που έχουν διασωθεί, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το φιλοσοφικό και επιστημονικό έργο του Ποσειδώνιου. Τέλος, ο τόμος συμπληρώνεται από την ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός σπουδαίου τεχνολογικού επιτεύγματος της ύστερης ελληνιστικής εποχής, του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο μηχανισμό στην ιστορία που διαθέτει διαφορετικά γρανάζια και ο οποίος συνδέεται με τον Ποσειδώνιο, μια και αποτελεί απτή σύνθεση των ση­μαντικών εξελίξεων της ελληνιστικής αστρονομίας. Τέλος, στον σημαντικό αυτό τόμο υπάρχουν εικόνες σχετικές με τον μηχανισμό, την πόλη της Ρόδου και της Απάμειας, άλλα και το επιστημονικό έργο του φιλοσόφου.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:25