search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:06
MENU CLOSE

Επίκουρος Ηθική, η θεραπεία της Ψυχής

05.08.2011 09:13
Επίκουρος Ηθική, η θεραπεία της Ψυχής    - Media

Γενικά, τα θέματα της ψυχής δεν ευνοούν την σύ­μπνοια απόψεων, έτσι έχουμε ερμηνείες και παρερ-μηνείεςτης φιλοσοφίαςτού ιδιαίτερα δημοφιλούς Επίκουρου. Βασικό ζητούμενο της ηθικής σκέψης στην κυρίαρχη ελληνική φιλοσοφική παράδοση, όπως αυτή εμφανίζεται στον Σωκράτη, είναι η ευ­τυχία και η απόκτησή της. Στον παρόντα τόμο, στον Πρόλογο επιχειρείται μια σοβαρή προσπάθεια ερ-μηνείαςτης επικούρειας φιλοσοφίας. Ακολουθούν τα κείμενα του Επίκουρου, τα οποία συμπληρώνο­νται βοηθητικά από δευτερογενείς πηγές που παρα­θέτει – προσεκτικά και σχολαστικά επιλεγμένες – ο Γιώργος Ζωγραφίδης.

Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Γιώργος Ζωγραφίδης
Εκδόσεις: Ζήτρος
Σελ.: 704

Γενικά, τα θέματα της ψυχής δεν ευνοούν την σύ­μπνοια απόψεων, έτσι έχουμε ερμηνείες και παρερ-μηνείεςτης φιλοσοφίαςτού ιδιαίτερα δημοφιλούς Επίκουρου. Βασικό ζητούμενο της ηθικής σκέψης στην κυρίαρχη ελληνική φιλοσοφική παράδοση, όπως αυτή εμφανίζεται στον Σωκράτη, είναι η ευ­τυχία και η απόκτησή της. Στον παρόντα τόμο, στον Πρόλογο επιχειρείται μια σοβαρή προσπάθεια ερ-μηνείαςτης επικούρειας φιλοσοφίας. Ακολουθούν τα κείμενα του Επίκουρου, τα οποία συμπληρώνο­νται βοηθητικά από δευτερογενείς πηγές που παρα­θέτει – προσεκτικά και σχολαστικά επιλεγμένες – ο Γιώργος Ζωγραφίδης. Τέλος, παρατίθεται επιμελώς σχολιασμένος ο βίοςτου Επικούρου όπως έχει δια­σωθεί από τον Διογένη Λαέρτιο, όπως και αποσπά­σματα επιστολών, μαζί με τα χαμένα έργα του Επί­κουρου. Όλα αυτά συνθέτουν μια όσο το δυνατόν περισσότερο διαφωτιστική εικόνα για την Ηθική του φιλοσόφου όσο και για το συνολικό του έργο. Ένα έργο που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, καθώς η θεωρία του προσέδιδε έναν ηθικολογικό χαρακτή­ρα στη φιλοσοφία. Βασικός στόχοςτηςθεωρίαςτου υπήρξε η αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας, η οποία γιατρεύεται με την εξάλειψη του πόνου και του φόβου. Ο Επίκουρος δεν έχει στόχο να κατασκευάσει ένα άλλο σύστημα ηθικής που να αντιμάχεται τον Αριστοτέλη ή τον Πλάτωνα. Ερευνά απλώς εκείνη τη φυσική κλίση του ανθρώπου που, πέρα από τον πολιτισμό του και τις διαμορφωμένες κοινωνικές του αντιλή ψεις, σχετίζεται με την αποφυ­γή του πόνου και τη ροπή σε ό,τι τον ευχαριστεί.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:06