search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:06
MENU CLOSE

ΗΠΑ: 90 εκατ. δολάρια θα κοστίσει η τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

14.01.2017 14:19
«Έκλεισε» η κυβέρνηση Τραμπ - Ο Σάνι Περντού υπουργός Γεωργίας - Media

 

Παρότι η ορκωμοσία κάθε νέου προέδρου απαιτεί μόνο την απομνημόνευση όρκου 35 λέξεων, τα «παρελκόμενα» της τελετής μπορεί να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Καμία ανησυχία δεν προκαλεί, όμως, η προοπτική αυτή στον εν αναμονή πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Επιτροπή Ορκωμοσίας του οποίου έχει ήδη συγκεντρώσει 90 εκατ. δολάρια για την τελετή. Το ποσόν σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς η ίδια επιτροπή είχε συγκεντρώσει μόλις 55 εκατ. για την ορκωμοσία του Ομπάμα το 2009 και 43 εκατ. το 2013, με σημαντικό μέρος του ποσού να παραμένει αδιάθετο μετά το πέρας τους.

Αν και ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για την ορκωμοσία του από κάθε άλλο πρόεδρο στην Ιστορία, τα σχέδιά του είναι σαφώς υποτονικά σε σχέση με αυτά των προκατόχων του.

Ο επικεφαλής της τελετής, Τομ Μπάρακ, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η ομάδα του Τραμπ επιδιώκει να αποφύγει τη δημιουργία «ατμόσφαιρας τσίρκου», ευνοώντας αντίθετα ύφος «επιστροφής στη δουλειά», το οποίο θα συνδυάζεται «με τον ελαφρά αισθησιακό χαρακτήρα του χώρου».

Η επιτροπή Τραμπ αρνήθηκε να προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα αξιοποιήσει τα κεφάλαιά της. Ο Στιβ Κέριγκαν, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ορκωμοσίας του Ομπάμα το 2013, εκτιμά ότι τα 90 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε ο Τραμπ είναι υπερβολή. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ξοδέψουν τόσα χρήματα. Η ομάδα μας σχεδίασε δύο από τις μεγαλύτερες τελετές ορκωμοσίας στην Ιστορία και δεν πλησιάσαμε το ποσόν αυτό», λέει ο Κέριγκαν.

Από τη μεριά του, ο εν αναμονή πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η τελετή θα διακρίνεται για την «κομψότητά» της και για το «τεράστιο πλήθος».

Ο Τραμπ, όμως, έχει προγραμματίσει μόλις τρεις χορούς (από δέκα για τον Ομπάμα στην πρώτη του ορκωμοσία). Η παρέλαση προς τιμήν του Τραμπ θα έχει διάρκεια μόλις 90 λεπτών, ενώ αυτή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1953 διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες.

Η ορκωμοσία του Τραμπ δεν πέτυχε επίσης να προσελκύσει αστέρες εμβέλειας ανάλογης με εκείνη του Ομπάμα. Στην ορκωμοσία Τραμπ θα τραγουδήσουν η ουσιαστικά άγνωστη Τζάκι Εβάντσο, η χορωδία των Μορμόνων και οι Ροκέτς της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Καθημερινή 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02