search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:10
MENU CLOSE

Μην πίνετε για να ξεχάσετε – Ανατρεπτική μελέτη αποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα είναι αντίθετο

15.01.2017 09:02
Μην πίνετε για να ξεχάσετε - Ανατρεπτική μελέτη αποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα είναι αντίθετο - Media

 

Πίνετε για να ξεχάσετε; Μάλλον δεν θα τα καταφέρετε. Μία νέα, εργαστηριακή μελέτη αποκαλύπτει ότι το ποτό όχι μόνο δεν βοηθάει να ξεχαστούν οι κακές αναμνήσεις, αλλά τις κάνει και εντονότερες.

Όπως έδειξε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μάλιστα, όσο περισσότερο καιρό περνάει κανείς «πνίγοντας» τον πόνο του στο ποτό, τόσο δυσκολότερο είναι να ξεχάσει τις τραυματικές εμπειρίες.

«Το αλκοόλ ενισχύει τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο αντίδρασης στον φόβο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να “αποθηκεύονται” καλύτερα οι τραυματικές εμπειρίες», εξηγούν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι  αν η κατανάλωση αλκοόλ ως μορφή αυτοθεραπείας, αντικατασταθεί με μία βραχυχρόνια φαρμακευτική και συμπεριφορική θεραπεία, οι ασθενείς έχουν πολλές πιθανότητες να ξεχάσουν τα τραυματικά γεγονότα.

«Το αλκοόλ αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου και αυτό δυσχεραίνει την αντικατάσταση των αναμνήσεων με νέες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Norman Haughey, καθηγητής Νευρολογίας στο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τους ειδικούς  οι πάσχοντες από σύνδρομο μετατραυματικού στρες συχνά αισθάνονται πιεσμένοι ή τρομαγμένοι ακόμα κι όταν δεν κινδυνεύουν.
Το ποτό γίνεται παρηγοριά, επειδή μειώνει την επίγνωση, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τους επιτρέπει να έχουν κοινωνική ζωή, παρά τις αναστολές που νιώθουν, με συνέπεια  οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα με το αλκοόλ (υπολογίζεται ότι το 60-80% των πασχόντων από το σύνδρομο υπερκαταναλώνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον εαυτό τους).

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ωστόσο,  αυτό είναι το χειρότερο που μπορούν να κάνουν, καθώς το αλκοόλ διεγείρει τη δημιουργία «συνδέσεων» (συνάψεις) μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, εντείνοντας τις αναμνήσεις και το αίσθημα του φόβου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Translational Psychiatry.

Πηγή: stogiatro.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59