search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:29
MENU CLOSE

Τι σημαίνουν τα σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων (Photos)

15.01.2017 12:42
Τι σημαίνουν τα σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων (Photos) - Media

 

Συνήθως δεν παρατηρούμε τα σύμβολα που απεικονίζονται στις συσκευασίες των προϊόντων, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για καθαριστικά ή καλλυντικά.

Κι όμως, είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι πληροφορίες που προσφέρουν αυτά τα μικροσκοπικά σύμβολα και οι εταιρίες είναι εκ του νόμου υποχρεωμένες να τα βάζουν πάνω στις συσκευασίες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ας δούμε τα πιο βασικά σύμβολα και τι σημαίνει το καθένα:

Το σήμα με το χαρούμενο λαγουδάκι σημαίνει ότι  για να δημιουργηθεί το προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας, δεν βασανίστηκαν ζώα. Ο παγκόσμιος οργανισμός Cruelty Free International έχει σκοπό να σταματήσει τη χρησιμοποίηση των ζώων ως πειραματόζωα και προτρέπει τους καταναλωτές να ψάχνουν για αυτό το σήμα. Οι εταιρίες καλλυντικών, ειδών υγιεινής και καθαριότητας που δεν χρησιμοποιούν πειραματόζωα για να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους, φέρουν στις συσκευασίες τους αυτό το σήμα.

 

Από αυτό το σύμβολο με το ανοιγόμενο στρογγυλό κουτί, προκύπτει η διάρκεια ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα του. Συνήθως θα το βρείτε να αναγράφεται σε κρέμες και εντός του κουτιού αναφέρεται το 6Μ, 12Μ ή 24Μ, που σημαίνει ότι το προϊόν πρέπει να πεταχτεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

 

Αυτό το σύμβολο, πολλοί το μπερδεύουν με το σήμα της ανακύκλωσης γιατί μοιάζουν όντως πολύ. Αυτό που σημαίνει όμως είναι ότι η εταιρία έχει πληρώσει ένα ποσό για να χρηματοδοτήσει την ανακύκλωση του προϊόντος της. Η βασική ιδέα είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι η εταιρία δείχνει υπευθυνότητα για την κατάληξη των προϊόντων της.

 

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σήμα είναι αυτό της ανακύκλωσης, το οποίο υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα. Χρησιμοποιείται προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι πρέπει να πετάξει τη συσκευασία στον κάδο της ανακύκλωσης, όχι στα σκουπίδια.

 

Το alu σημαίνει ότι η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί. Συνήθως οι συσκευασίες από αλουμίνιο που είναι κατάλληλο για ανακύκλωση πρέπει να ξεπλυθούν πριν τα ρίξουμε στον κάδο της ανακύκλωσης.

 

Το σήμα με το αγγλικό v και το φύλλο, σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι κατάλληλο για χορτοφάγους.

 

Το σήμα που γράφει vegan, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για όσους έχουν ακολουθήσει τη βέγκαν διατροφή.

 

Το σήμα που σχηματίζει ένα X με σιτάρι, σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν περιέχει γλουτένη.

 

  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27