search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:34
MENU CLOSE

Νέα κακοκαιρία γένους… αρσενικού – Χιόνι και σε πεδινές περιοχές

16.01.2017 06:42
Ξανά στην «κατάψυξη» η χώρα - Τι προβλέπει η ΕΜΥ - Media

 

Μετά την «Αριάδνη» που σάρωσε την περασμένη εβδομάδα την χώρα, έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Βίκτωρ». Η ΕΜΥ προβλέπει νέο κύμα κακοκαιρίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και από σήμερα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.. 

Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης καιρού, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους έως σήμερα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Από την Τρίτη έως την Πέμπτη τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Σήμερα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας.

Την Πέμπτη η ΕΜΥ προβλέπει σταδιακό περιορισμό και τελικά εξασθένιση των φαινομένων στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Ο υδράργυρος από σήμερα θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, ενώ παγετός αναμένεται να σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

 

Επανάκαμψη του χιονιά στον Έβρο

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα το Σαββατοκύριακο, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που έπληττε το νομό επί αρκετά 24ωρα.

Ειδικότερα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, που σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, δημιουργούν εκ νέου θέμα όσον αφορά την ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.

Λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, κλειστά παραμένουν σήμερα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία του δήμου Σουφλίου -στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό, έφτασε στους 20 πόντους σε διάστημα μόλις δύο ωρών- της δημοτικής ενότητας Φερών καθώς και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης είπε πως, λόγω της έντασης των χιονοπτώσεων, των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία του Διδυμοτείχου λειτουργούν κανονικά, αποφασίστηκε η επιστροφή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ των μαθητών του δήμου που διαμένουν στα χωριά της περιφέρειας.

Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση.

Χιονίζει από το πρωί της Δευτέρας στα ορεινά της Ξάνθης με αποτέλεσμα να αναστείλουν εκ νέου τη λειτουργία τους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ορεινού δήμου Μύκης αλλά και της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Στα υπόλοιπα τμήματα του δήμου Ξάνθης όσο και στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, τα σχολεία σήμερα λειτουργούν κανονικά.

Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλονίκη

Το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα- ήλθε, «φέρνοντας» βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

 

Δυτική Ελλάδα 

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά, έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης σήμερα το πρωί στην περιοχή της Γαστούνης, στην Ηλεία, έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ενώ η κίνηση γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Εν τω μεταξύ, στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων, έχει κλείσει η διαδημοτική οδός από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιαλείας προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Επίσης, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, Πούντας-Καλαβρύτων, Καλαβρύτων-Πατρών από Καταρράκτη μέχρι Κομπηγάδι, Αγίου Βασιλείου-Πιτίτσας, Αιγείρας-Αμπελοκήπων, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Αιγείρας-Περιθωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Ακράτας-Ζαρούχλας, από το 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο, Περδικάκι-Αυλάκι, Νέα Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο-Γέφυρα Κάτερνας, από το 5ο έως 15ο χιλιόμετρο, Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο. Επίσης, στην ορεινή Ναυπακτία η κίνηση γίνεται με αλυσίδες από τον Παλαιόπυργο και άνω, από την Πόκιστα και άνω, από τη Λημνίστα και άνω, καθώς και στους οικισμούς Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Καλλονή και Κυδωνιά.

Πάντως, τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς για να απομακρύνουν το χιόνι και τον πάγο

 

 Κλειστά σχολεία στους δήμους Τρικκαίων και Καλαμπάκας λόγω νέας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών

Η νέα επιδείνωση του καιρού, που πλήττει τη δυτική Θεσσαλία από σήμερα και η οποία συνοδεύεται με χιονόπτωση αλλάζει και το πρόγραμμα λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

 Έτσι, στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αναστέλλεται η απόφαση για σημερινή επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για σήμερα Δευτέρα στον δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με σημερινή πρωινή νέα ανακοίνωση, καθώς οι καιρικές συνθήκες που ενέσκηψαν στην περιοχή δεν επιτρέπουν την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας από τα διδακτήρια. Επομένως τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα. Αντιθέτως, ανοιχτοί θα μείνουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Επίσης, λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, σήμερα Δευτέρα 16/01/2017, όλα τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, δε θα λειτουργήσουν.

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ,patrastimes.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:32