search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:15
MENU CLOSE

Βαριές κατηγορίες στο πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια ΜΜΕ-κομμάτων (PDF)

16.01.2017 15:05
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media
 
Το φως της δημοσιότητας είδε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδίδεται στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σχέδιο του πορίσματός τους, τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ θα κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.
 
Ειδικά για τα δάνεια των κομμάτων, πηγές από τη Βουλή αναφέρουν ότι το πόρισμα υπογραμμίζει ότι «η έντιμη και δημοκρατικά ορθή λύση, η οποία εκτός των άλλων θα είχε και διδακτικό χαρακτήρα για τις μέλλουσες γενιές και θα χρησίμευσε για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον είναι μία και μόνη: υποβολή επισήμως αιτημάτων ρύθμισης των χρεών όπως καλούνται να κάνουν σήμερα όλοι οι δανειολήπτες που για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς».
 
Μπαλωμενάκης: Φαινόμενα «μπαμπούσκα» 
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, σημείωσε ότι «το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα».
 
Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι «αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι 
1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:
-Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.
-Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.
-Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες τράπεζες».
 
Συμπλήρωσε, δε, ότι «αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:
-Πρώτον η  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο  πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.
-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις,  τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο “μπάμπουσκα”) ή  δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται».
 
Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
 
Δείτε το σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή:
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14