search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:08
MENU CLOSE

Χωρίς τέλος τα προβλήματα από την κακοκαιρία – Μάχη για την αποκατάσταση ζημιών σε Αλόννησο, Σκόπελο, Καρδίτσα, Τρίκαλα (Photos)

17.01.2017 08:56
Χωρίς τέλος τα προβλήματα από την κακοκαιρία - Μάχη για την αποκατάσταση ζημιών σε Αλόννησο, Σκόπελο, Καρδίτσα, Τρίκαλα (Photos) - Media

Η κακοκαιρία επέστρεψε και θα κρατήσει μέχρι και την Πέμπτη. Ο «Βίκτωρ» δεν θα φτάσει την ένταση της «Αριάδνης», που έπληξε τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ένα χαμηλό βαρομετρικό θα στροβιλίζεται πάνω από τη νότια Ιταλία, προκαλώντας κύμα διαταραχών στην Ελλάδα.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες, ειδικά στη δυτική και βόρεια χώρα. Χιονόπτωση σημειώθηκε σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, ενώ η θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έπεσε στο -6 έως 1 βαθμό, ενώ χιόνισε σε Φλώρινα και Κοζάνη. Κλειστά ήταν τα σχολεία στους Δήμους Καστοριάς και Aργους Ορεστικού, Γρεβενών και Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης.

Χιόνι και στα ορεινά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία του ορεινού Δήμου Μύκης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης. Χιόνισε και στα βόρεια του νομού Έβρου, έκλεισαν τα σχολεία του Δήμου Σουφλίου.

Χιόνι και στην Ηπειρο, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500. Τα σχολεία στον Δήμο Ιωαννιτών παρέμειναν κλειστά, όπως και στους Δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων.

Είκοσι μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων δίνουν από αργά χθες το απόγευμα τη μάχη του αποχιονισμού, μιας και στις περισσότερες ορεινές περιοχές οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες.

Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει άστατος μέχρι και την Πέμπτη, με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις καταιγίδες στα πεδινά. Ο Ιανουάριος λοιπόν συνεχίζεται με άγριες διαθέσεις και με έντονα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή της Ηπείρου, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες.

Εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών σε Αλόννησο και Σκόπελο

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά του Πηλίου, μετά και τη νέα κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα που κινούνται μεταξύ Πορταριάς και Χανίων, στον οδικό άξονα Βόλου-Ζαγοράς.

Εκχιονιστικά μηχανήματα λειτουργούν συνεχώς και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς σε όλη την Μαγνησία, καθώς χιονίζει και στην Ανάβρα Αλμυρού, τα Κανάλια και το Κεραμίδι.

Στις Σποράδες, από χθες το βράδυ, βρέχει και σταδιακά λιώνουν οι τεράστιοι όγκοι χιονιού που εξακολουθούν να καλύπτουν την Αλόννησο και την Σκόπελο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον φόβο πλημμυρών, αλλά έσπευσαν τα συνεργεία για να διατηρήσουν ανοιχτά τα φρεάτια που είχαν καλυφθεί από τα χιόνια.

Παράλληλα, συνεργεία εξακολουθούν να καθαρίζουν τους δρόμους από τα εκατοντάδες σπασμένα δένδρα και να αποκαταστήσουν την οδική πρόσβαση προς τον Άγιο Δημήτριο και το Καλαμάκι, αφού παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στην Αλόννησο.

Η εικόνα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, μετά την πολυήμερη κακοκαιρία

Φαίνεται πως δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο χιονιάς στη Δυτική Θεσσαλία και ιδιαίτερα στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Στην Καρδίτσα, δυσκολίες παρατηρούνται στην κυκλοφορία σε απομακρυσμένες συνοικίες, ενώ ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι πεζοί, λόγω της ολισθηρότητας των πεζοδρομίων. Τα σχολεία στην πόλη της Καρδίτσας είναι κλειστά, ενώ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, υπογραμμίζει πως η πόλη βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς σιγά-σιγά, ενώ οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Στην πόλη των Τρικάλων, η απόφαση του δήμου Τρικκαίων να λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία προκάλεσε διαμαρτυρίες γονέων που έχουν παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για έλλειψη πρόσβασης στις σχολικές μονάδες.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κανένα σχολείο δεν ανέφερε πρόβλημα στην επίσημη Διεύθυνση Παιδείας του δήμου Τρικκαίων που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των σχολείων, για να προσθέσει πως οι δρόμοι είναι ανοικτοί.

Η τελευταία χιονόπτωση σε συνδυασμό με το χιονόνερο και τις βροχές, αρχίζει και δημιουργεί ένα άλλο είδος «χιονιού», με μίγμα από λάσπη, προκαλώντας και νέα προβλήματα.

Μάχη για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου στους ορεινούς δήμους της Ηπείρου όπου το χιόνι ξεπερνά το μισό μέτρο

Με το χιόνι να φτάνει ακόμη και τα 60 εκατοστά σε περιοχές άνω των 600 μέτρων υψόμετρο και βροχοπτώσεις στα πεδινά, συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο.

Στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, εργάζονται πυρετωδώς περισσότερα από 30 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και να μην αποκλειστούν τα χωριά. Οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε 42 χωριά της Κόνιτσας, στο Άνω Πωγώνι στο Κεντρικό και Ανατολικό Ζαγόρι, στα Τζουμέρκα και στον ορεινό δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία δεν λειτουργούν, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:05