search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Τερέζα Μέι: Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το Brexit – Θέλουμε έξοδο από την κοινή αγορά

17.01.2017 12:23
Έτοιμη η απάντηση της ΕΕ στο Brexit - Media

Στις 23 Ιουνίου του 2016 έπειτα από μια άνω των 40 ετών θυελλώδη σχέση με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την ΕΕ. Μέχρι σήμερα οι όροι για το Brexit ήταν άγνωσοι. Μέσα από την ομιλία της η Βρετανή Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσπάθησε να παρουσιάσει όσο ποιο θετικά μπορούσε το πρόγραμμά της, λέγοντας πολλες φορές πως μέσα από την επιλογή του Brexit « η Βρετανία μπορεί να φύγει από την ΕΕ, όχι από την Ευρώπη, Ο στόχος είναι να κάνουμε την χώρα έναν παγκόσμιο παίχτη».

«Όσοι ψήφισαν για το Brexit, ψήφισαν για ένα ποιο λαμπρό μέλλον για την χώρα μας. Ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ. Ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και το ζήτησαν.» είπε η Μέι τονίζοντας πως θέλει η Βρετανία να γίνει ο «καλύτερος φίλος των γειτόνων» τους.

«Αναζητάμε μια καλύτερη συμφωνία για το εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να έχουμε μια δυνατή οικονομία και δικαιότερη κοινωνία» σημείωσε η Μέι, δηλώνοντας πως το brexit θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την λίρα απέναντι στο δολάριο.

«Η έξοδος από την ΕΕ σημαίνει έξοδο από την κοινή αγορά. Αυτό που ζητάμε είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κοινή αγορά» σημείωσε η Τερέζα Μεί, ωστόσο, είπε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικής συμμετοχής της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα προγράμματα της ΕΕ. 

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας στο Λονδίνο τη στρατηγική της για το Brexit.

Σήμερα και ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. «Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο. Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενήσχυση των διακιωμάτων των πολιτών της Βρετανάι στην ΕΕ, την διατήρηση των εμπορικών συμφωνθών και τη δημιουργεία άλλων με τις χώρες που χρειάζονται καθώς και στην ενδυνάμωση της μάχης κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανιά να συνάψει ξεχωριστή συμωνία με την Ιρλανδία. 

Μέσα από την ομιλία της η Βρετανή Πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες να μην τιμωρήσουν την Βρετανία για την επιλογή της να φύγει από την Ενωση, σκεπτόμενες μόνο τις δικές τους οικονομίες,  σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, εκτός κι αν συμφωνήσουν για την παράταση του χρονικού αυτού διαστήματος. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27