search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:14
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Συζητάμε τον «κόφτη» αν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα και οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018

17.01.2017 13:21
Τζανακόπουλος:  Συζητάμε τον «κόφτη» αν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα και οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 - Media
 
Το πλαίσιο του συμβιβασμού με τους δανειστές που διεκδικεί η κυβέρνηση περιέγραψε ανοιχτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει έναν «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» για μετά το 2018 – ουσιαστικά τη λεγόμενη επέκταση του κόφτη στα έτη 2019, 2020 – υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κλείσει τα πάντα σε τεχνικό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και έχει συμφωνηθεί το «δημοσιονομικό μονοπάτι» της χώρας για μετά τον Αύγουστο το 2018 (οπότε λήγει το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα).
 
Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση για τον εν λόγω μηχανισμό δεν υπάρχει ακόμη επίσημα στο τραπέζι, ενώ, υποστήριξε πως όποιος και να είναι ο μηχανισμός αυτός και ό,τι κι αν περιλαμβάνει «δε θα εφαρμοστεί γιατί δεν έχει κανένα λόγο να εφαρμοστεί εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει». Η κυβέρνηση, επισήμανε, θα το δεχτεί «μόνο για να αμβλύνει τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις του ΔΝΤ».
 
Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση εν όψει του επικείμενου Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων εμπλεκόμενων μερών και επανέλαβε ότι  ο χαρακτήρας της ασυμφωνίας είναι πολιτικός επομένως πολιτική είναι και η λύση που αναζητείται . Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εντείνει της προσπάθειες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος και με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά. Σε ό,τι αφορά την τεχνική συμφωνία που αφορά στα ζητήματα του τρέχοντος προγράμματος, σημείωσε πώς οι διαφορές που απομένουν (εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικά) είναι γεφυρώσιμες.
 
Από εκεί και πέρα επέμεινε στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακολουθεί η ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ώστε να ακολουθήσουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές και μετά τον Αύγουστο του 2018 η αναχρηματοδότηση του χρέους να γίνεται χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.
 
Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε (σ.σ. δεν αναφέρθηκε καθόλου στην εισήγησή του, αλλά τοποθετήθηκε κατόπιν δημοσιογραφικών ερωτήσεων) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος:
 
–Επέμεινε στην αρχική καθησυχαστική ανάγνωση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ο γερμανός ΥΠΟΙΚ για πρώτη φορά βάζει δημόσια στη συζήτηση το θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, όπως επίσης και την διάδοση της άποψης ότι η ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνης της.
 
–Εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ δεν τροποποιεί με ουσιώδη τρόπο την υπάρχουσα συμφωνία, θα υπάρξει είπε τροποποίηση μόνο ως προς τους συμμετέχοντες και τους όρους συμμετοχής και δεν επηρεάζονται οι άλλοι τομείς, δηλαδή ούτε η χρονική διάρκεια του προγράμματος, ούτε οι στόχοι, ούτε τα μέτρα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12