search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:38
MENU CLOSE

Ο χάρτης της ντροπής – 119.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με εμβρυϊκό αλκοολισμό

17.01.2017 14:24
Ο χάρτης της ντροπής – 119.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με εμβρυϊκό αλκοολισμό - Media

 

Σε ετήσια βάση, περίπου 119.000 παιδιά γεννιούνται στον κόσμο με εμβρυϊκό αλκοολισμό (fetal alcohol syndrome – FAS), σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Καναδά.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που παρέχει μια αξιόπιστη εκτίμηση για το ποσοστό των γυναικών που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς και το ποσοστό εμβρυϊκού αλκοολισμού ανά χώρα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet Global Health υποδεικνύουν ότι παγκοσμίως σχεδόν το 10% των γυναικών πίνουν στην εγκυμοσύνη, με το ποσοστό να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό ξεπερνά το 45%.

Ο εμβρυϊκός αλκοολισμός πλήττει σχεδόν 15 ανθρώπους ανά πληθυσμό 10.000. Ο εμβρυϊκός αλκοολισμός χαρακτηρίζεται από πνευματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και από σωματικές δυσλειτουργίες.

Δεν θα γεννήσει όμως κάθε γυναίκα που καταναλώνει αλκοόλ στην εγκυμοσύνη της παιδί με εμβρυϊκό αλκοολισμό. «Εκτιμούμε ότι μία στις 67 μητέρες που πίνουν θα γεννήσουν τελικά παιδί με το σύνδρομο» δηλώνει η Δρ Σβετλάνα Πόποβα, μία εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εκτίμηση αυτή είναι εξαιρετικά συντηρητική, αφού δεν περιλαμβάνει υποκατηγορίες του ευρύτερου φάσματος του εμβρυϊκού αλκοολισμού (Fetal Alcohol Spectrum Disorder – FASD) που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, όπως το μερικό FAS (pFAS) και οι σχετιζόμενες με το αλκοόλ νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ARND).

Αν και είναι τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στα όργανα και τα συστήματα του αναπτυσσόμενου εμβρύου, κυρίως στον εγκέφαλο, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που καθιστούν το έμβρυο ευάλωτο όσον αφορά την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ ή την κατανάλωση αλκοόλ ανά στάδιο της εγκυμοσύνης. Και άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το στρες, το κάπνισμα και οι διατροφικές συνήθειες, επηρεάζουν τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδί με διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοολισμού.

«Η πιο ασφαλής στρατηγική είναι η παντελής αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» επισημαίνει η Δρ Πόποβα.

Θλιβερά στατιστικά

Οι πέντε χώρες στην Ευρώπη στις οποίες διαπιστώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Λευκορωσία και η Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ευρώπη καταγράφεται κατά 2,6 μεγαλύτερος επιπολασμός εμβρυϊκού αλκοολισμού σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Από την άλλη, τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εμβρυϊκού αλκοολισμού καταγράφονται στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο χάρτης που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης αποτυπώνει τον επιπολασμό της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη (ποσοστό % των γυναικών που καταναλώνουν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, ασχέτως ποσότητας) στον γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη κλίμακα (30-40%).

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:38