search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:20
MENU CLOSE

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τον «κόφτη»

17.01.2017 18:20
Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τον «κόφτη» - Media

 

“Ο κ. Κικίλιας είτε από ασύγγνωστη άγνοια είτε στην προσπάθειά του να καταστροφολογήσει εκτίθεται”, σχολιάζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

 Στην εκτενή απάντηση του προς τον κ. Κικίλια, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι στη ΝΔ “ανησυχούν μήπως κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και για ακόμη μια φορά διαψευσθούν οι ελπίδες τους για παλινόρθωση”. “Θα φροντίσουμε όμως εμείς γι΄αυτό!”, τονίζει.

 Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ “διαρκώς ψευδόμενη επιμένει στην κριτική περί υπερφορολόγησης” καθώς εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015, σήμερα -με τους στόχους που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά- θα χρειαζόταν να αφαιρεθούν 13 δισ. ευρώ περισσότερα από τους φορολογούμενες σε μια διετία. Επιπλέον καλεί τη ΝΔ, αντί να καταστροφολογεί -όπως της καταλογίζει- για δήθεν ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν καταδικάζει ή όχι τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για 4,5 δισ. μέτρα για το 2019.

 Υπογραμμίζει δε ότι “η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το 2018.

 Αναλυτικά τι απαντά ο κ. Τζανακόπουλος στον κ. Κικίλια:

 “Του εξηγούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

1.Σε ότι αφορά την διεύρυνση της φορολογικής ύλης του διευκρινίζουμε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς των θεσμών προήλθε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο δρόμος ώστε προοπτικά να μειωθούν οι φόροι και όχι φυσικά ο δρόμος που γνωρίζει καλά η Νέα Δημοκρατία. Η εκμετάλλευση δηλαδή του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και οι χάρες στους κομματικούς φίλους.

 2. Η ΝΔ διαρκώς ψευδόμενη επιμένει στην κριτική περί υπερφορολόγησης. Ο κ. Κικίλιας οφείλει όμως να θυμάται, ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος που είχε συμφωνήσει η καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου για το 2016 και το 2017 ήταν 4,5% του ΑΕΠ. Οι στόχοι της τρέχουσας συμφωνίας είναι 0,5% και 1,75% αντίστοιχα. Επομένως αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή και η διαπραγμάτευση του 2015 13 δισ. ευρώ περισσότερα θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους σε μια διετία.

 3. Αντί να τρομοκρατεί τους πολίτες για δήθεν ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, όπως έκανε από το Μάιο για να διαψευσθεί παταγωδώς από την πραγματικότητα, θα όφειλε να ακολουθήσει κοινωνικά υπεύθυνη στάση και να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση για τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ: Καταδικάζει ή όχι η Νέα Δημοκρατία τις απαιτήσεις για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019; Ή μήπως στην αγωνία της να δώσει διαπιστευτήρια υποταγής υπόσχεται τόσα και άλλα τόσα σε όσους νομίζει ότι θα εξυπηρετήσουν το καταστροφικό και αδύνατο σχέδιο της;

4. Επίσης, τον συμβουλεύουμε  να είναι πιο φειδωλός όταν μιλά για την εφάπαξ 13η σύνταξη, την οποία αρνήθηκε η ΝΔ – ανεπιτυχώς – σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους επειδή το απαίτησαν κάποιοι από τους δανειστές. Υπενθυμίζει το μεγάλο της ατόπημα. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παραδεχθεί το λάθος του. Η αυτοκριτική εξάλλου δείχνει γενναιότητα.

 5. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις συντάξεις γενικότερα, αφού ο κος Μητσοτάκης  υπερηφανεύεται ακόμη για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η οποία θα οδηγούσε αν εφαρμοζόταν σε μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

 6. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το 2018″.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζει ότι “ο κος Κικίλιας και η ΝΔ βεβαίως δεν ανησυχούν γι αυτό. Ανησυχούν μήπως κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και για ακόμη μια φορά διαψευσθούν οι ελπίδες τους για παλινόρθωση”. “Θα φροντίσουμε όμως εμείς γι αυτό!”, τονίζει.

Κικίλιας σε Τζανακόπουλο: Βάφτισε τον «κόφτη» μισθών και συντάξεων «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων»

«Η ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή», δήλωσε νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τα όσα ανέφερε σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για μια ακόμη φορά, σήμερα, βάφτισε τον “κόφτη” μισθών και συντάξεων, μετά το τέλος του προγράμματος, “μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων”, τη φοροεπιδρομή, “διεύρυνση φορολογικής ύλης” και τα νέα μέτρα μετά το 2018, “δημοσιονομικό μονοπάτι”.

 «Όπως παλαιότερα είχαν βαφτίσει την αποτυχία της Κυβέρνησης – “υπερήφανη διαπραγμάτευση”, το εφάπαξ επίδομα – “13η σύνταξη”, τη μείωση των συντάξεων – “αναπροσαρμογή”. Ας μην υποτιμούν άλλο τη νοημοσύνη των πολιτών, που υποφέρουν από την ανικανότητα και την ιδεοληψία τους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:20